Сълзотворен газ срещу жълти жилетки в Париж, погроми в други градове
Секция: СВЯТ
30 Март 2019 21:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сълзотворен газ срещу жълти жилетки в Париж, погроми в други градове

/КРОСС/Сблъсъци между участници в протестите на "жълтите жилетки" и полицията избухнаха тази вечер на площад "Трокадеро" в Париж, съобщи ТАСС. Служителите на реда бяха принудени да използват сълзотворен газ в отговор на действията на агресивно настроени демонстранти.Площад "Трокадеро" беше крайната точка на участниците в похода, започнал следобед от площада на Източната гара. Манифестацията протичаше мирно, но около 17.30 часа местно време група демонстранти с маски започнаха да хвърлят бутилки и камъни по полицаите, които отвърнаха със сълзотворен газ.

В Париж днес бяха задържани 32 участници в протестите на "жълтите жилетки", по данни на полицията, оповестени в 17.30 часа местно време, съобщи телевизия Бе Еф Ем, цитирана от БТА.

Днес движението на "жълтите жилетки" излезе на 20-ия си протест от миналата есен насам. Френските власти издадоха забрани за десетки демонстрации, за да избегнат безредиците от предишните съботи. В Париж булевард "Шан-з-Елизе" беше недостъпен за протестиращите.
В Бордо пък крайно настроени групи разбиха банков офис. Ситуацията излезе от контрол и в Сент Етиен, където протестиращи запалиха огньове върху жп линиите. В Авиньон пък при сблъсъци са пострадали поне петима демонстранти, сред тях и тийнейджъри, съобщи БНТ.

Според официалните данни протестът е в затишие - около 6000 са били протестиращите из страната, докато в началото бяха многократно повече. Освен това, движението не излъчва единно послание, въпреки че като най-ясно общо искане се открои облекчаването на данъчната тежест. Лидерите обаче обещават протестите да не стихнат и през април и вече подготвят график.