Преместихме часовниците напред, чака ни недоспиване и риск от инфаркти
Секция: Здраве
31 Март 2019 13:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преместихме часовниците напред, чака ни недоспиване и риск от инфаркти

/КРОСС/ Тази нощ в 3 часа преместихме часовниците с час напред и така преминахме към лятно часово време. За първи път у нас лятното часово време се въвежда през 1979 година, а за първи път в Европа - през 1916 г.

Смяната на зимното с лятно часово време е започнала преди 100 години, за да се пести електроенергия като се използва повече светлата част на деня.

До април 2020 г. държавите в Европейския съюз трябва да кажат кое часово време избират - лятното или зимното. И от 2021 г. ще спрем да местим стрелките.

Анкета от края на миналата година в България, показа, че повече от половината българи предпочитат лятното часово време.

Бъдете по-внимателни на пътя, защото в първите дни след смяната на часовото време катастрофите зачестяват, коментира пред bTV кардиологът доц. Сотир Марчев. По думите му се увеличава и броят на инфарктите.

Това, с което ни убива смяната на времето, е безсънието, а не дали ще е лятно или зимно часово време, уточни кардиологът.Неговият съвет е да се опитваме да си лягаме по-рано, за да преодолеем проблема с недоспиването. Хроничното недоспиване води до напълняване, сърдечно-съдови заболявания, лоша реализация, предупреди лекарят. Срещу сърдечно-съдовите заболявания той доц. Марчев препоръчва и да намалим червеното месо и като цяло животинските храни.

По думите му неразположението от смяната времето ще премине до четири дни.