Комик е фаворит на президентските избори в Украйна
Секция: СВЯТ
31 Март 2019 20:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Комик е фаворит на президентските избори в Украйна

/КРОСС/ Приключи гласуването на президентските избори в Украйна. Трима са фаворитите от общо 39 кандидати. Настоящият държавен глава Петро Порошенко се бори за втори мандат, но изненадващо начело в сондажите e телевизионният водещ и комик Володимир Зеленски. И двамата претенденти, както и бившият премиер Юлия Тимошенко, декларират проевропейска ориентация. Никой от проруските кандидати няма сериозни шансове.
Следващият президент на Украйна ще наследи конфликта с проруските сепаратисти в Изтока и проблемите по европейския път на страната. По данни на Евросъюза 12 на сто от общо 44 милиона украинци са лишени от право на глас. Това са хора, които живеят в Русия и в Крим, анексиран от Русия през 2014 г. Сепаратистките райони бойкотират вота.

41-годишният Володимир Зеленски се опитва да превърне в реалност сатиричното си телевизионно шоу, в което играе обикновен човек, станал президент след борба с корупцията.
Зелински не организира предизборни митигни, заложи на социалните мрежи с основно послание, че е нов и различен, отбелязва БиБиСи. Говори и на руски, което му носи подкрепа в рускоезичния изток на Украйна.
53 годишният настоящ президент Петро Порошенко залага на консерватизма под лозунга "Армия, Език, Вяра". Държавният глава изтъква, че е възпрял проруските сепаратисти, договорил е споразумение за асоцииране с Евросъюза, включително безвизов режим, прекратил е руския контрол над Украинската православна църква.
58-годишната Юлия Тимошенко е бивш премиер и два пъти кандидат за президент през 2010 и 2014-та. Тя е сред водачите на Оранжевата революция от 2004 г. - първият значителен опит на Украйна за сближаване с Евросъюза.