Защо макадамията е толкова полезна?
Секция: Здраве
01 Април 2019 14:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо макадамията е толкова полезна?

/КРОСС/ Макадамията се счита за една от най-вкусните и полезни ядки. Тя се култивира в тропическия климат на Индонезия, Австралия, Кения, Нова Зеландия, Бразилия, Южна Африка. Счита се, че хавайската макадамия е с най-добрия вкус в цял свят.

Консумацията на тази ядка не само носи наслада на сетивата, но има редица ползи и за здравето. Широкият спектър от полезни хранителни вещества, сред които фолиева киселина, желязо, протеини, рибофлавин, ниацин, витамин А, имат противовъзпалителни, антисептични и подхранващи свойства.

Вижте кои са ползите, които макадамията носи на организма.

1. Намалява риска от сърдечносъдови заболявания 

Макадамията понижава холестерола, който е един от основните виновници за появата на заболявания на сърдечносъдовата система. Изобилието от флавоноиди в състава ѝ е прекрасно средство за предотвратяване на коронарни заболявания. Антиоксидантите в тази ядка, както и мононенаситените мастни киселини се борят със свободните радикали, понижават холестерола и намаляват риска от инфаркт и инсулт.

2. Подобрява мозъчната дейност и нервната система 

Палмитолеиновата киселина в макадамията помага на нервните клетки в мозъка, като така допринася за здравословната му функция. Това хранително вещество в комбинация с витамин В1, манган, мед и магнезий в ядката подпомагат невротрансмитерите, изпращащи сигнали към мозъка и обратно.

Омега-9 мастните киселини пък подобряват настроението, паметта и концентрацията.

3. Потиска възпаленията и артрита 

В състава на макадамията се съдържа витамин В1 и омега-3 и 6 мастни киселини, които са от съществено значение за предотвратяване на развитието на възпаления и усложнения от тях.

Пълнее ли се от ядките?

4. Подобрява зрението

Мастните киселини в макадамията, както и витамин А и В помагат в превенцията на катаракта и дегенеративни заболявания на очите.

5. Укрепва костите 

Макадамията е богата на фосфор, манган, магнезий, които помагат за здравината на костите и зъбите. Тези вещества допринасят и за качествения транспорт и усвояването на редица хранителни елементи. С напредване на възрастта костната структура и плътност се уврежда. Макадамията помага на тялото да изгражда здрава костна тъкан и да регенерира клетките на сухожилията и хрущялите.

6. Намалява риска от атеросклероза 

Проучване на Американския колеж по хранене установява, че консумирането на 40-90 грама макадамия на седмица в продължение на 1 месец може да намали опасността от възникване на атеросклероза – състояние, при което стените на артериите се удебеляват и губят еластичността и проходимостта си.

7. Подпомага храносмилателната дейност на червата 

Консумацията на макадамия подобрява функцията на червата, тъй като в тази ядка се съдържат много разтворими и неразтворими фибри. Те помагат в детокса на тялото и стимулират перисталтиката на червата.

8. Полезна е за бъбреците

Високото съдържание на манган в макадамията помага при бъбречни заболявания, както и в тяхната превенция. В тази ядка обаче има и фосфор, който не е препоръчителен за страдащи от бъбречни заболявания. Ето защо консумацията на макадамия в тези случаи трябва да е съобразена с лекарско мнение.

9. Помага при анемия

Богатото наличие на желязо и мед в макадамията облекчава анемията. Тези два минерала са есенциални за синтеза и деленето на червените кръвни клетки.

10. Превенция на рак 

Една от най-добрите ползи от макадамията е, че голямото количество антиоксиданти в нея се борят със свободните радикали, причиняващи рак и преждевременно стареене на клетките.

Похапвайте макадамия по-често за по-добро здраве.