Георги Димов: София няма да получи извинение от Анкара
Секция: ПОЛИТИКА
01 Април 2019 18:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Димов: София няма да получи извинение от Анкара

/КРОСС/ Властта на Реджеп Ердоган е разклатена в резултат на местните избори в Турция. Този вот беше еманация на тежката икономическа ситуация в страната и той свидетелства за празните тенджери и тигани. Това коментира в ефира на БНР Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин.

По официални данни за миналата година инфлацията е над 20%, а за хранителни стоки е над 30 на сто, отбеляза той в предаването на „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“.

Въпреки патриотичните призиви на Ердоган турците да си държат парите в лири, гражданите правят точно обратното и това показва какви са настроенията сред населението. Над 40% от всички спестявания на турци в турски банки са във валута, допълни Димов. Той не изключва резултатите от изборите в Истанбул да бъдат оспорени.

Димов е категоричен, че София няма да получи извинение от турска страна за коментара на външния министър Мевлют Чавушоглу за намеса във вътрешните работи на България.

„Точно преди две години – на 26 март 2017 г., имаше подобни изявления на тогавашния социален министър, който агитираше нашите граждани за кого да гласуват“, припомни бившият генерален консул.