За първи път България купува по-евтин газ от руския
Секция: ИКОНОМИКА
02 Април 2019 07:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За първи път България купува по-евтин газ от руския

/КРОСС/ Гръцката компания ДЕПА спечели търг на „Булгаргаз" за закупуване на природен газ. Тя е предложила най-ниска цена, съобщава БНР. Търгът бе за доставка на 144 милиона куб. м. газ за нагнетяване на хранилището в Чирен. Така за пръв път „Булгаргаз" ще купи газ, който не е доставен по дългосрочния договор с руската „Газпром Експорт".

От гръцката компания ще доставят микс от втечнен и тръбен газ. В търга освен ДЕПА участваха холандската фирма „Колмар" и българският търговец „Дексиа".

Предстои „Булгаргаз" да подпише договор с ДЕПА. Основно изискване на българската държавна газова компания беше цената да е по-ниска от определената от енергийния регулатор - Комисията енергийно и водно регулиране, която е 45 лева за мегаватчас.

Планира се цялото количество да бъде нагнетено и съхранявано в газохранилището в Чирен. Доставката ще е чрез виртуална търговска точка на газопреносната ни мрежа.

От „Булгаргаз" обясниха, че целта на този първи за тях търг е да се тества пазара и да се разбере дали има търговци, които да доставят по-евтин от руския газ, получаван по дългосрочния договор.