Историческа първа визита на гръцки премиер в Скопие
Секция: СВЯТ
02 Април 2019 08:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Историческа първа визита на гръцки премиер в Скопие

/КРОСС/ Алексис Ципрас пристига в Скопие придружаван от министрите на външните работи и на околната среда и енергетиката, както и от голям брой бизнесмени. Преди пристигането си в Скопие Ципрас определи "посещението си като историческо, основано на нова стратегическа визия за двете страни. "Гърция и Северна Македония трябва да бъдат партньори и съюзници. Освен това резултатът от Преспанското споразумение не само е насочен към проблема с името и отключването на европейската и евроатлантическата перспектива на Северна Македония. Споразумението постави основите за изграждане на стабилни двустранни отношения, които предвиждат сътрудничество на международно, европейско и регионално равнище. В тази рамка първото заседание на нашия Съвет за сътрудничество на високо равнище ще се проведе с участието на 10 министри от няколко области (икономика, енергетика, отбрана, външна политика, инфраструктура / транспорт, развитие на селското стопанство, цифрова политика, здравеопазване) и ще се проведе първият бизнес форум с десетки бизнесмени от нашите страни. Ще се договорим за план за действие, който ще включва всички категории на нашето сътрудничество, Договор за отбранително сътрудничество, Споразумение за откриване и нов граничен пункт, който ще свърже Промахи с Майден, Меморандум за сътрудничество в процеса на присъединяване на Северна Македония, енергетика, развитие на инфраструктурата, нашите служби за гражданска авиация", каза Алексис Ципрас.

Що се отнася до това дали Ципрас е очаквал „земетресението", предизвикано от Договора от Преспа на гръцката политическа сцена, гръцкият премиер отговаря така:" - Ако моето правителство се страхува от политическата цена, то не би могло да изведе страната от кризата и икономическите програми, нито да намери решение за застрахователната система, нито да се справи с бежанската криза, нито да намери решение за името, нито да насърчи необходимия диалог с Турция, въпреки големите трудности, нито да направи радикалните промени, които са необходими в областта на правата на човека.

"Северна Македония ще пожъне „огромни икономически ползи" от смяната на името си с договора с Гърция". Това каза премиерът на страната Зоран Заев в навечерието на знаковата визита на неговия гръцки колега. "Големи компании с годишни печалби в милиарди ще дойдат", каза Заев преди срещата си, говорейки за гръцката петролна компания "Мотор Ойл" и за индустриалния конгломерат "Митилинеос", които ще се присъединят към двамата премиер по време на бизнес форума. Гръцките компании обещаха, че ще инвестират повече от „500 милиона евро" в енергийния сектор на Северна Македония, плюс други инвестиции в селското стопанство, каза той. "Република Северна Македония ще има огромни икономически ползи от сделката и смятам, че това ще се види във всяка сфера на икономиката", каза още Зоран Заев.