Автобусните превозвачи ще настояват за намаляване на тол таксата
Секция: Автомобили
02 Април 2019 11:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Автобусните превозвачи ще настояват за намаляване на тол таксата

/КРОСС/ Няма как да се приравни един автобус с камион до 12 тона, каза пред БНР Васил Пиронков - председател на Сдружението на автобусните превозвачи. Вчера от разговорите в регионалното министерство стана ясно, че автобусите и камионите до 12 тона ще трябва да плащат тол такса по 10 ст. за километър.

„Над 80% от автобусите в България извършват обществен превоз на пътници. Съгласно постановление 66 на МС има 12 правоимащи групи, които се ползват с намаление или безплатни пътувания, т.е. това е една социална услуга. Няма как една социална услуга, при вече сключени договори в голямата си част - над 60%, с обществени поръчки, където няма как да има промяна, повишаване цената на билетите. Ние сме поставени в една ситуация, в която държавата ни налага да правим тези намаления по закон, а в същото време няма как да промениш цената, спазвайки Закона за обществените поръчки, и трето - трябва да плащаш безумни такси, които няма да доведат до по-големи приходи, както вчера заявиха от МРРБ", обясни Пиронков в интервю за предаването „Преди всички".

В този смисъл той попита какъв е смисълът от тол системата, ако приходите няма да бъдат увеличени. От винетната и тол системата трябва да идват приходи, с които да се ремонтират пътищата, категоричен е той.

Автобусните превозвачи ще настояват за намаляване на таксата. Пиронков обясни: „Ако досега от 14 хил. автобуса получават 11 млн. от винетни стикети, при новото - с броя километри, които минават тези автобуси, ще трябва да се плаща между 56 и 67 млн. Това е около 7-8 пъти увеличение на транспортната услуга на километър".

Предвижда се 1/3 от пътната мрежа да участва в тол системата, каза Васил Пиронков и добави:

„Какво ще стане с малките населени места, като там пътникопотокът е изключително по-малък от това, което те представиха вчера от републиканската транспортна схема - Бургас - София, Варна - София. Това не е истинността на пътникопотока. Истинността е друга в цяла България като мащаб".