Възобновиха белодробните трансплантации на българи във Виена
Секция: Здраве
02 Април 2019 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Възобновиха белодробните трансплантации на българи във Виена

/КРОСС/ Първа пациентка от чакащите за белодробна трансплантация вече е във Виена, съобщи Нова телевизия. Според здравните власти, за Австрия е отпътувала и друга болна.Развръзката идва, след като две години чужди клиники отказваха да приемат български пациенти за белодробни трансплантации. Подобни операции у нас не се правят.

В последните месеци няколко души починаха в чакане на лечение. Едва преди два месеца от Виенската многопрофилна болница се съгласиха да приемат няколко българи за прегледи. Целта е да се направи оценка на състоянието им и на възможностите за присаждане на бял дроб. След това ще се прецени дали нашите пациенти да бъдат включени в списъка на чакащите за трансплантация в чуждата болница.

В началото на февруари здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че Виенската многопрофилна болница ще приема до 5 български пациенти годишно за белодробна трансплантация срещу ангажимент броят на извършените трансплантации да отговаря на броя на изпратените органи от България до Евротрансплант. Основната цел на българските власти обаче била в края на 2019 година или най-късно в началото на 2020 година в България да може да се проведе първата белодробна трансплантация.