Прокуратурата обвини и съучастниците на кмета на Созопол Панайот Рейзи, присвоили 2 млн. лева
Секция: Интервюта
03 Април 2019 12:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата обвини и съучастниците на кмета на Созопол Панайот Рейзи, присвоили 2 млн. лева

/КРОСС/ Наскоро кметът на Созопол беше обвинен в присвояване на над 2 млн. лева, като става дума за десетки случаи, в които Рейзи е плащал с пари на общината за ремонтни дейности, но те отивали при човек, който нямал нищо общо с фирмата-изпълнител. От държавното обвинение са установили над 30 подобни случая в периода от 2014 г. до 2017 г. За целта той е извършвал и документни престъпления, като били подправяни договори и фактури.
От Софийската градска прокуратура съобщиха, че в хода на разследването са повдигнати обвинения на главния счетоводител на общината Златка Мусева, както и на Венцислав П.
Основание за общо 72 банкови превода били договори за различни строително-монтажни работи в села край Созопол - от ремонт на детска градина до авариен ремонт на улици и подпорни стени за ликвидиране на последици от стихийно бедствие, се посочва от прокуратурата.
Обвинението е за извършено от Златка М. длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления - престъпление по чл.203 ал. 1, вр. с чл. 202,  ал. 1, т.1 и т.2, във вр. чл. 26, ал.1 от НК. Тя е привлечена като обвиняема за това, че в периода от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. в Созопол, при условията на продължавано престъпление, с 34 отделни деяния, в качеството си на длъжностно лице и след като се е сговорила предварително с другите извършители - Панайот Рейзи - кмет на община Созопол,  и Венцислав П., е присвоила чужди пари в общ размер над 2 млн. лв.- собственост на община Созопол. Счетоводителката е наредила изплащането на сумата в общ размер над 2 млн. лв. да бъде преведена от община Созопол по две банкови сметки с титуляр физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител. За улесняване на присвояването тя извършила и документни престъпления по чл. 316, във връзка с чл. 309 ал. 1 от НК. Като основание за банковите преводи - общо 72 на брой, се сочели договори за различни СМР в села, находящи се на територията на община Созопол - от ремонт на детска градина до авариен ремонт на улици и подпорни стени за ликвидиране на последици от стихийно бедствие. Спрямо нея е взета мярка за неотклонение „подписка".
Ако бъде призната за виновна по повдигнатото й обвинение за престъплението по чл. 203 от НК  /длъжностно присвояване/ Златка Мусева може получи наказание „лишаване от свобода" от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност".


По същото досъдебно производство е привлечен към наказателна отговорност и Венцислав  П. Повдигнато му е обвинение  за извършено от него присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления - престъпление по чл.203 ал. 1, вр. с чл. 202,  ал. 1, т.1 и т.2, във вр. чл. 26, ал.1 от НК. В същия период  от 29.08.2014 г. до 27.03.2017 г. в Созопол, при условията на продължавано престъпление, с 34 отделни деяния, и след като се е сговорил предварително с другите извършители - Панайот Рейзи -кмет на община Созопол, и Златка М.- главен счетоводител в община Созопол,  е присвоил чужди пари - сумата над 2 млн. лв. собственост на Община Созопол. Обвиняемият е също с мярка „подписка". Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение за престъплението по чл. 203 от НК  /длъжностно присвояване/ Венцислав П. може получи наказание „лишаване от свобода" от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност".
И тримата обвиняеми остават на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение - „подписка".

Източник: БНР,NOVA