Обявяват резултата от местния вот в Турция
Секция: СВЯТ
03 Април 2019 13:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обявяват резултата от местния вот в Турция

/КРОСС/ На местата в Турция, където няма обжалвания, ще бъдат обявени резултатите от местните избори. Това заяви в Анкара председателят на Висшия избирателен съвет Сади Гювен. В Истанбул обаче все още няма окончателни резултати.

Гювен съобщи пред журналисти, че се чака изтичането на законовите срокове за обжалвания, за да бъдат обявени официалните резултати. По-рано Висшият избирателен съвет отмени решение на областния избирателен съвет в Истанбул и повторното преброяване на невалидните бюлетини в осем района на града ще продължи. Това беше решено на извънредно среднощно заседание на Съвета в Анкара, продължило час и половина.

Все още се чакат решенията на общинските избирателни съвети в около 2/3 от районите на Истанбул. Те могат да уважат или да отхвърлят направените от политическите партии жалби за повторно преброяване на част или на всички недействителни гласове в съответната община. Повторното броене може да увеличи гласовете на всеки един от двамата основни претенденти, ако се окаже, че валидни бюлетини са били отчетени като недействителни. Такива случаи вече имаше в полза на Екрем Имамоглу, който добави към резултата си още няколкостотин гласа от различни квартали в Истанбул.

Директорът на президентския офис по комуникациите Фахреттин Алтун призова в Туитър всички, включително чуждите правителства, да уважават течащите юридически процедури и да се въздържат от стъпки, които могат да бъдат счетени за намеса във вътрешните работи на Турция. Изявлението на Алтун е в отговор на говорителя на Държавния департамент на САЩ Роберто Паладино, който заяви по повод отминалия вот в Турция, че приемането на резултата е част от свободните и честни избори. По думите му, Съединените щати не очакват нищо по-малко от Турция.

Изявлението на говорителя предизвика и реакция на неговия колега от турското външно ведомство Хами Аксой, който в писмено изявление посочи, че тече предвиденото в законите отчитане на вота, за да бъде точно отразена волята на народа. Според Аксой "никоя страна няма право да се намесва в резултатите от изборите в друга страна и да смята себе си за източник на легитимност на резултата".