Визитата на папа Франциск у нас: Историческо събитие, което световните медии ще проследят
Секция: Анализи
03 Април 2019 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Визитата на папа Франциск у нас: Историческо събитие, което световните медии ще проследят

/КРОСС/ От 5 до 7 май у нас ще се случи важно и историческо събитие - визитата на папа Франциск в България, който беше избран преди шест години за римски папа. Той е първият папа от Новия свят и първият папа йезуит, каза заместник-председателят на Комисията по вероизповеданията към Народното събрание Васил Антонов на конференцията "Папа Франциск в България", организирана от БАН и от Атлантическия клуб в България.

През 2014 г. известно списание определи папа Франциск за "най-влиятелния световен лидер" - заради реформите му във Ватикана и заради положителното лице, което дава на църквата, заяви Антонов. Васил Антонов съобщи, че "в България православните християни са около 6 милиона, мюсюлманите са 780 000, католиците са малко над 80 000, а последователите на Арменската църква са над 10 000 души". В бездуховното време, в което живеем, е нужно задълбочаване на богословския диалог и обръщане към християнските ценности и послания, заяви заместник-председателят на парламентарната комисия по вероизповеданията.
Папа Франциск ще дойде на посещение у нас през май, за да поздрави всички българи, да им даде благослов и да отправи своите послания за мир и благоденствие. Това каза на конференцията монсеньор Христо Пройков - апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България.
През дните на посещението на папата у нас България ще бъде в центъра на вниманието на медиите от цял свят и като българи ще го посрещнем с традиционното българско гостоприемство, отбеляза епископ Пройков. Той припомни, че мотото на пътуването на папа Франциск в България носи заглавието на енцикликата на папа Йоан 23-ти, озаглавена "Мир на Земята". Това показва желанието на папа Франциск посещението му в България да бъде под знака на мира, който е бил толкова скъп за Анджело Ронкали, бил десет години апостолически легат в България, а след това и папа Йоан 23-ти, каза епископ Христо Пройков.

Той отбеляза, че българите очакват с нетърпение посещението на Светия отец у нас и изрази увереност, че то ще остави трайни следи в нашия духовен живот и в историята ни, както и незабравимото посещение на папа Йоан-Павел Втори през 2002 г. в България.
Католическата общност в България очаква с особена радост идването на Светия отец и заедно с нашия народ да приемем неговата благословия и молитва за мир, каза епископ Христо Пройков.

Ключовата дума на визитата на папа Франциск през май у нас ще бъде "мир" и тогава България ще бъде в световния фокус. И нека по време на тази визита мирът да блика от България и целият свят да го види това, каза президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси на конференцията "Папа Франциск в България".
Още от 1990 г. Атлантическият клуб е ангажиран с темата за отношенията ни с Ватикана, но през 1990 г., когато започнахме присъединяването към НАТО, си дадохме сметка, че ние имаме огромен репутационен проблем. "Не бяхме го причинили, но бяхме негова жертва и това беше атентатът срещу папа Йоан Павел Втори и искахме това петно да бъде изчистено от България", заяви Соломон Паси.

Той отбеляза, че първият, който кани папа Йоан Павел Втори в България, е президентът Желев, а след това през 1994 г. започва и мощна кампания за идването на папата у нас. "Тогава имаше огромна съпротива срещу това идване - и политическа, и религиозна, и на неразбирането, и на инерцията, и на липсата на култура в тази област", обясни Соломон Паси.
Той отбеляза и приноса на Симеон Сакскобургготски за идването на папа Йоан Павел Втори през 2002 г. в България. Тогава папата каза знаменаталната фраза, че "България няма отношение към атентата срещу него", припомни Соломон Паси. И отбеляза, че през същата тази 2002 г. България получи две заветни покани - поканата да влезе в НАТО - през ноември 2002 г., и датата за членство в ЕС - пак през есента на 2002 г.

Сега сме в нова фаза на отношенията си с Ватикана, посочи Соломон Паси и разказа, че в качеството си на външен министър е изпратил на летището папа Йоан Павел Втори и му е връчил писмо. В него му благодарих за посещението, но отбелязах, че "за да има България по-голяма тежест в света и в католическия свят, смятаме, че е назрял моментът да определите един български кардинал", каза Паси. Според него основната политическа мисия на визитата на папа Франциск у нас трябва да е свързана с това българското правителство и католиците ни да поискат от папата той да направи онова, за което на папа Йоан Павел Втори не му стигна времето - да имаме български кардинал. "Надявам се след визитата на папа Франциск у нас, да имаме един български католически кардинал", каза Соломон Паси на конференцията.