Изследователи откриха отломки на кораб от 16-и век
Секция: Наука
04 Април 2019 07:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изследователи откриха отломки на кораб от 16-и век

/КРОСС/ Останки на кораб от 16-и век бяха открити случайно в Холандия по време на операция за установяване местонахождението на изгубени през месец януари контейнери в Северно море, оповести холандското министерство на образованието, културата и науката, цитирано от Франс прес.

"Става въпрос за най-древните отломки от кораб, откривани някога в холандски води", се уточнява в комюнике на министерството. "В рамките на свързаната с търсенето на контейнерите операция бяха открити бронзови плочи и дървени греди и това доведе до незабавно започване на археологическо изследване."
Било заключено, че дървените греди са от кораб с гладък корпус, който вероятно е бил дълъг 30 метра и е пренасял бронзови плочи. Резултатите от изследването показали, че дървеният материал е отрязан през 1536 г. и че корабът е бил построен около 1540 г. на днешната територия на Холандия, която навремето била в пределите на империята на Карл Пети. Бронзовите плочи датират от същата епоха.

"Особеното е, че плочите носят отличителния знак на семейство Фугер. През 16-и век то притежавало монопола върху производството на бронз. Находката има голяма културна и археологическа стойност", отбелязаха от министерството.Установилото се в Аугсбург, Бавария, и притежаващо огромно богатство семейство търговци и банкери Фугер е имало ключова роля за избирането на Карл Пети за император през 1519 г., за сметка на Франсоа Първи.