Почина хуманистът на руското кино - режисьорът Георгий Данелия (видео)
Секция: КУЛТУРА
04 Април 2019 15:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина хуманистът на руското кино - режисьорът Георгий Данелия (видео)

/КРОСС/ Режисьорът Георгий Данелия почина в четвъртък на 88-годишна възраст от сърдечна недостатъчност. Това съобщи пред агенция ТАСС съпругата му Галина Данелия.

"Георгий Николаевич Данелия умря от сърдечна недостатъчност, лекарите се бориха за живота му", каза тя. В последно време той беше сериозно болен: в края на февруари беше хоспитализиран за интензивно лечение с пневмония.

За да се стабилизира дишането, лекарите умишлено поставиха Данелия в изкуствена кома и след това поставиха тръба в трахеята, за да улеснят достъпът на въздух в дихателните пътища.

На 1 април съпругата на режисьора Галина Юркова-Данелия съобщи, че Георгий Николаевич се чувства по-добре, вече е започнал да диша сам, но лекарите все още не възнамеряват да го изпишат.

Данелия е автор на култови и незабравими филми като "Мимино", "Афоня", "Есенен маратон", " Аз крача из Москва", "Сережа", "Тридесет и три", "Кин-дза-дза".

Всеки един от неговите филми се превърна в събитие за милиони съветски зрители, а много от репликите във филмите се превърнаха в крилати фрази и се цитират непрекъснато.

Георгиос Данелия е роден през 1930 г. в Тбилиси, Грузия, но скоро след раждането му семейството се премества в Москва. Бащата на бъдещия режисьор е главен инженер на Метрострой, а майка му Мери Аняпаридзе е продуцент. Именно тя, както и чичо му и леля му- Михаил Чиаурели и Верико Анджапаридзе - възпитават у бъдещия известен режисьор любов към киното.

Поклон пред паметта му!

video: https://www.youtube.com/watch?v=okhSRVVMCIs