Изследователският център към ЕС прави проверка за качеството на храните
Секция: ИКОНОМИКА
05 Април 2019 09:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изследователският център към ЕС прави проверка за качеството на храните

/КРОСС/ В момента от септември до декември тече ново изследване за качеството на храните, направено по единна методология от Обединения изследователски център към ЕС. Ние очакваме данните да излязат вероятно другата седмица и сме абсолютно убедени, че те ще покажат, че няма разлика в качеството между стоките, произвеждани за източния пазар и западния пазар. Разбира се, разлика в рецептите има и ние се радваме, че в решението, което беше постигнато при преговорите между ЕК и парламента в началото на тази седмица, евродепутатите успяха да вникнат издълбоко в проблема. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Яна Иванова от Сдружение „Храни и напитки България". Тя допълни, че оспорват резултатите от изследването на БАБХ, което казва например, че българския млечен шоколад, като идентичен продукт, не е вложено масло и по-малко какао. Те и на европейско ниво са оспорени и именно затова се правят нови такива, каза още Иванова.

Всеки български гражданин, всяка българска майка се е сблъскала с проблема, при който храните за бебетата, храните за децата в България са с по-евтини съставки и в същото време се продават на по-високи цени. Шоколадът има по-малко мляко, по-малко какао, натуралните сокове са с пулп, вместо истински плодов сок. Примерите са много и не се отнасят само до храните, а те се отнасят и до други стоки, които в България са с по-лошо качество. Това каза от своя страна националният омбудсман Мая Манолова. Ясно е каква е защитната теза на бизнеса и всъщност аз не съм против бизнеса, против мултинационалните компании, не съм против и техните печалби - а аз съм против измамите по отношение на потребителите. Против съм случаите, в които под един и същи бранд се предлага реално различен продукт, защото в него са вложени по-евтини съставки, което води до по-големи печалби, допълни още Мая Манолова. Аз не казвам, че членовете на тази асоциация, която представлява гостуващата заедно с мен в студиото Яна Иванова, използват такива некоректни, обидни и измамни практики - но вече ще има правила, които ще кажат, влагаш ли други съставки в храни от един и същи бранд, извършваш хранителна измама.