Екатерина Захариева: България е за продължаване на диалог с Русия
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Април 2019 10:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екатерина Захариева: България е за продължаване на диалог с Русия

/КРОСС/ Външният министър се обяви за продължаване на диалога с Кремъл, „за да се върне Русия по пътя към международното право".България е за продължаване на диалог с Русия по въпроса анексирането на Крим. Това заяви във Вашингтон външният министър Екатерина Захариева, която е на среща по повод 70-ата годишнина от създаването на НАТО.

По време на форума генералният секретар Йенс Столтенберг неведнъж изрази опасения от „руската агресия" в района на Черно море след анексирането на Крим. Той каза, че ситуацията застрашава Грузия и Украйна като подчерта, че те са независими държави, които имат право да правят свой собствен избор.

Столтенберг говори и за пакет от мерки за засилено присъствие в региона. Според министър Захариева планът не включва разполагане на нови сили в Черно море и залага на повече сътрудничество и координация с Грузия и Украйна. По думите й планът няма да доведе до допълнителни ангажименти спрямо България.

Мерките бяха обявени след като в продължение на няколко дни действията на Русия бяха представяни като едно от най-големите предизвикателства за Алианса. В обвиненията Москва видя провокация.
„Русия в много действия вижда провокация, но истината е, че не е бил някой от съюзниците в НАТО, който да е окупирал част от чужда територия и всъщност идеята на всички съюзници е да продължаваме диалог с Русия и че се надяваме този диалог, който водим в съвета НАТО-Русия да доведе наистина до смислен диалог и намаляване на напрежението. Всъщност всички това искаме", коментира Захариева, цитирана от БНР.