Първият 5G смартфон в света вече е на пазара
Секция: Технологии
05 Април 2019 17:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първият 5G смартфон в света вече е на пазара

/КРОСС/ Първият 5G смартфон в света вече е на пазара. На 3 април Verizon официално активира своята 5G Ultra Wideband мрежа в Чикаго и Минеаполис. Към този момент единственият смартфон на пазара, който поддържа 5G, и това е moto z3 с модула 5G moto modTM от Motorola.
Според анализаторите 5G технологията ще донесе огромна промяна в мобилните комуникации, защото предлага неограничени възможности. Тя осигурява 10 пъти по-висока скорост от традиционната безжична свързаност, до 1 Gbps, както и по-малко забавяне, по-широк честотен обхват и по-сигурна връзка.

При посещението си в България през март вицепрезидентът и генерален мениджър на Motorola за Европа Антъни Барунас отбеляза, че 5G ще бъде истинска революция за пазара, особено в b2b сегмента.

"Изключително скъпа технология, която ще промени коренно потребителското поведение", коментира той пред журналисти и подчерта, че като всяка подобна иновация, и 5G се нуждае от време, за да стигне до масовия потребител.

3 април е исторически ден в света на мобилните комуникации, тъй като преди 46 години на същата дата е проведен първият разговор с мобилен телефон - Motorola DynaTAC 8000X.