Тече обществено обсъждане на Закона за стратегическо планиране
Секция: ИКОНОМИКА
05 Април 2019 15:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тече обществено обсъждане на Закона за стратегическо планиране

/КРОСС/ Тече обществено консултиране и предстои приемане на проекта на Закон за стратегическото планиране, както и на националните приоритети за разходване на европейските средства в следващия програмен период, 2020-2027 г.
Година по-рано беше приета и Национална транспортна стратегия до 2030 г., основана върху ограничителната макроикономическа рамка, изготвена в Атинския технически университет по т. нар. модел PRIMES. Същото е на път да се случи и с приемането на проекта на Интегриран национален план климат - енергетика до 2030 г. (2050 г.), в който са заложени изключително ниски средногодишни темпове на ръст на БВП от около 1,6%.
Същевременно, в следващите 2-3 г. икономиката на България е на път да достигне т. нар. капан на 10-те хил. щ. д. БВП на жител. След прехвърлянето на тази повратна точка стои въпросът за необходимостта от радикално преструктуриране и осигуряване на минимално приемливи темпове на растеж, които да превключат националната икономика на по-висока скорост на сближаване със средните равнища на производителност и доходи на ЕС.
На този фон, в медийното пространство се пласират драстично завишени оценки за траекторията на развитие през последните 30 г. и достигнато равнище на българската икономика, като се сочат колосални разлики от 2,5 до 5 пъти по-висок БВП, произведен през 2018 г. в сравнение с този от 1988 г.
Тези неинформирани или спекулативни оценки дават повод за настоящия преглед на достъпните бази данни на влиятелни финансови и академични институции, каквито са МВФ и Университетът в Грьонинген. Те могат да бъдат резюмирани по следния начин:
Според оценките в постоянни цени на МВФ, през 2018 г. България е постигнала около 116 % от стойността на БВП произведен през 1988 г. (= 100%).
Базата данни на университета в Грьонинген, подържана по т. нар. проект Мадисън, обобщаващ данни за икономиките на почти всички държави за дълги периоди от време, сочи че през 2016 г. България е постигнала около 122% от БНП, произведен през 1987 г. (= 100%). Тази оценка се базира на преизчислението върху следните изходни данни по цитирана методология (виж: „rgdpnapc  Real GDP per capita in 2011 US$, 2011 benchmark, suitable for cross-country growth comparisons "):

Показатели 1987 2016
Население - хил. д. 8972 7145
БНП/ж. 2011 US $ 11 091 17 037
БНП 2011 BLN US $ 99,5 121,7

Тези, и много други сходни стойностни оценки могат да бъдат приети за достатъчно надеждни, като се отчетат следните условности и уточнения:
Системата на националните сметки (СНС) е приложима към пазарни икономики. До 1991 г. у нас действаше системата MPS (Material Production System) или Баланс на народното стопанство - БНС (National Balance of Economy), утвърдена през 1969 г. от Статистическата комисия на ООН с подобен статут, какъвто има СНС.
Преходът между двете системи е в голяма степен условен, още повече когато се сравняват една съща икономика в два различни режима на функциониране. Формализираният преход е възможен чрез използване на „ключове за преход" на Статистическата комисия на ООН и Евростат за преизчисляване на основни икономически показатели от методологията на БНС към тази на СНС.
Очевидно, остават непреодолими фундаменталните различия и начините за тяхното статистическо отразяване между двата типа икономически системи, функционирали през периодите, разделени от 1990-1991 г. - сегашната, основана на пазара, при която преобладаващата част от реализираните количества, цени и доходи са определят от макар и деформиран и/или регулиран („несъвършен") пазар, и предишната „централно планова икономика" (по терминологията на ООН).
В този смисъл, всички сравнения, използващи едни същи мерни единици, в някаква степен са условни или относително надеждни.
Важно е също да се отбележат и разликите в динамиката на развитие на икономиките на страните от ЦИЕ, особено на преките ни аналози и съседи като Унгария, Словакия, Румъния и други. Те могат да бъдат проследени чрез базите данни на Университета Грьонинген и МВФ, цитирани по-горе.
За България особено важно обаче е сравнението на динамиката на БВП и скоростта на сближаване към средните равнища на ЕС, спрямо нашия най-пряк аналог и съсед - Румъния.

По общо равнище на производителност и доходи (БВП на жител по паритет на покупателна способност) две години преди влизане в ЕС, България изпреварва Румъния, макар и само с два пр. п. В следващите години обаче Румъния не просто обръща тенденцията, но минава на два пъти по-бърза скорост на конвергенция към средното равнище на ЕС 28.
Тук няма да коментираме причините и различията в основните действащи фактори. Все пак се налага очевидният извод, че подобряването на конкурентоспособността и потенциалът за растеж са постижими само чрез радикален и бърз обрат, дълбоки структурни реформи и промени в законодателството, по-ефективни институции и правоприлагане.