Хуан Гуайдо свиква нови протести, за да поддържа натиска върху Николас Мадуро
Секция: СВЯТ
06 Април 2019 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хуан Гуайдо свиква нови протести, за да поддържа натиска върху Николас Мадуро

/КРОСС/ Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо призова поддръжниците си на протести в събота, за да поддържат натиска върху Николас Мадуро, на фона на нарастващия гняв от срива на обществените услуги, предават AFP и Агенция "Фокус". 

Очаква се хиляди привърженици на опозицията да излязат в столицата Каракас от 11:00 часа местно време в събота, на фона на честите прекъсвания на електрозахранването и срива на водоснабдяването. 

Гуайдо, признат за временен президент от повече от 50 страни, заяви в социалната мрежа „Тиутър“ в петък: "Нека да останем твърди по улиците, тази борба е за живота на всички венецуелци." 

Мадуро, който обвинява САЩ за неотдавнашните прекъсвания на електрозахранването, които лишиха милиони от енергия, също призова за проправителствен поход в Каракас, като призова своите привърженици да излязат по улиците за "Марш в защита на мира". 

Гуайдо заяви по-рано тази седмица, че се страхува от отвличане от страна на правителствени агенти, след като Конституционното събрание, подкрепящо Мадуро го лиши от парламентарния му имунитет във вторник и упълномощи най-висшия съд на страната да го обвини заради самопровъзгласяването му за президент. 

Вицепрезидентът Майк Пенс обяви нови санкции срещу 34 кораба, принадлежащи на държавната петролна компания на Венецуела и две компании, които доставят суров петрол до Куба. 

"Съединените щати ще продължат да упражняват всички средства за дипломатически и икономически натиск, за да постигнат мирен преход към демокрация", каза Пенс в реч в Хюстън, Тексас. 

"Петролът на Венецуела принадлежи на венецуелския народ", каза той. 

"Онези, които протакат, трябва да знаят това: всички възможности са на масата. Николас Мадуро би направил добре да не изпита решителността на Съединените американски щати", каза той. 

Венецуелските власти нарекоха неприемливи, цинични и криминални новите американски санкции и заявиха, че ще отговорят на тях по подходящ юридически начин.