Среща между Путин и Ердоган
Секция: Русия
06 Април 2019 11:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Среща между Путин и Ердоган

/КРОСС/ Вашингтон не успя да предложи на Анкара същите условия за споразумение за противоракетните системи на САЩ Patriot, които Русия предложи по силата на договора за противоракетна система S-400. Това съобщи турският президент Тайип Ердоган.

Ние финализирахме споразумението за C-400, продължаваме да плащаме спрямо договора. Предложихме на САЩ да купят Patriot, но САЩ не ни предложиха правилните условия. Така че сделката C-400 се изпълнява, а през юли чакаме доставката на комплексите, коментира той пред телевизионния канал "Хабертюрк". Президентът добави, че позицията на Вашингтон относно закупуването на S-400 от Анкара е "много погрешна" и "Турция не я харесва".

САЩ активно се опитват да не позволят на Турция да купува комплекси S-400 от Русия. В понеделник Вашингтон, във връзка с плановете на Анкара за придобиване на S-400, обяви, че спира доставките за Турция на оборудване, свързано с програмата за създаване на най-новия изтребител F-35.

Турският лидер припомни неотдавнашните изявления на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг относно конфликта между Анкара и Вашингтон. "Генералният секретар каза важни неща. Той заяви, че е неправилно да се налагат санкции срещу членовете на съюза, защото имаме нужда един от друг", коментира Ердоган.

На 8 април турският президент ще посети Москва, където ще обсъди въпроса за договора с Русия за С-400.