Град София е кръстен на Господ Бог Исус Христос
Секция: Коментари
07 Април 2019 09:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Град София е кръстен на Господ Бог Исус Христос

/КРОСС/ Ние сме единствената столица в Европа, кръстена на храм и единственият може би такъв град, подобен, кръстен на Господ Бог. Така заместник - кметът на София по култура и образование Тодор Чобанов отговори пред "Дарик радио" на въпроса защо образът от кампанията на общината за отбелязването на 140 години София столица на България е Исус Христос, а не този на статуята на Св. София, дело на Георги Чапкънов и грешка ли е нейното поставяне преди години?

В интервюто Чобанов обяснява още: "Доскоро малко бяха нашите съграждани, които знаеха историческата истина, а историческата истината е, че името София, което градът добива официално в средновековна България - има грамота на Иван Шишман с това име - името София, което се пренася върху града, замествайки старото му българско средновековно име Средец, е всъщност името на храм. На този наш любим храм Св. София Премъдрост Божия и по този начин нашият град всъщност е кръстен на самия Христос, тъй като София, или мъдрост, е един от "прякорите" на Господ Бог Исус Христос. Той е логосът, той е словото Божие, въплътено в човешка плът и Христос - Мъдрост е името на нашия град".

На последвалия въпрос защо тогава не е била поставена статуя като в Рио де Жанейро например, Чобанов отговаря: "Ако ще слагаме в наши дни такава статуя, аз ще се боря тази статуя да изобразява Исус Христос". След това допълва: "Логиката е, когато слагаш твоя знак, когато въплъщаваш традицията и историята, да изобразиш най-важното за твоето име. Най-важното за нашето име е, че това е Христос. София е Христос."