Ново лечение на рака: ЯМР-направлявана радиотерапия
Секция: Здраве
08 Април 2019 12:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ново лечение на рака: ЯМР-направлявана радиотерапия

/КРОСС/ След сърдечносъдовите заболявания, ракът остава втората най-значима здравна заплаха: очаква се, че в края на тази година над 18 млн. души по света ще бъдат засегнати от онкологични заболявания, а смъртните случаи ще надхвърлят 9 милиона.
Съвременната медицина е немислима без технологиите, а ранната диагноза и високотехнологични устройства повишават шансовете за успешно лечение на рака, дори и в напреднал етап. Една от най-новите технологии, които представляват революция в лечението на злокачествени тумори, е ЯМР-направляваната радиотерапия. Това означава, че в един и същи апарат, използван за радиотерапия, е интегрирана и ЯМР-технология. С нейна помощ радиационният онколог може да провежда лечението с хирургична точност, тъй като устройството му позволява да вижда тумора много ясно, дори ако се намира в меките тъкани.
"Новата технология, която комбинира ядрено-магнитен резонанс и линеен ускорител, ни позволява да визуализираме тумора много добре и да го лекуваме с голяма прецизност. Този апарат ни дава възможност да достигнем дори тумори, които не можеха да се лекуват с радиационна терапия, като например тези в панкреаса", казва проф. Енис Йозяр, ръководител на Катедрата по Радиационна онкология в Медицинския факултет на Университета Acibadem Mehmet Ali Aydınlar.
Радиотерапията е важен компонент от онкологичното лечение, а ролята й е да унищожава злокачествените тумори чрез радиация. Едно от основните предизвикателства пред специалистите по радиотерапия е прецизното прицелване на радиационните лъчи, така че да предпазят здравите тъкани и жизненоважни органи в близост до злокачествени тумори. ЯМР-направляваната радиотерапия (MR Linac) може да помогне много в това отношение. Технологията е използвана за първи път в САЩ през 2015 г. Към момента в света има едва 20 такива устройства. Болница Acibadem Maslak е деветият център в света, който разполага с MR Linac.
"Както знаем, туморите разположени в стомаха, гърдите и вътрешните органи се движат, променят позицията си и това затруднява лъчетерапевтичното лечение. Сега с магнитен резонанс, интегриран в самия ускорител, получаваме точно изображение на тумора по всяко време. Ако засегнатите тъкани изместят позицията си, променяме плана и прилагаме лечението според новото местоположение. Тоест, пренастройваме лечението според информацията, получавана по време на лечебната сесия. Говорим за адаптивна радиотерапия, която е съвсем нов алгоритъм", обяснява специалистът от ACIBADEM.
ЯМР-направляваната радиотерапия дава и други важни предимства: ограничаване на страничните ефекти за пациента и намаляване броя на лечебните сесии.
„Преди при някои тумори трябваше да проведем 30 сесии, сега можем да приложим 5 фракции. Това означава, че времето за лечение се съкращава от 2 месеца на 2 седмици, което е от голяма полза, особено за пациенти, които идват от чужбина за лечение. Основни индикации за този вид ЯМР-направлявана радиотерапия са рак на гърдата (някои видове и локализации), рак на белия дроб (някои случаи), рак на черния дроб, чернодробни метастази, рак на панкреаса, коремни и простатни тумори", казва проф. д-р Енис Йозяр.
Лечението може да се прилага и при деца и не е обусловено от размера на туморите. Специалистът смята, че в следващите 10 години ЯМР-направляваната радиотерапия (MRIdian Linac) ще се използва все по-широко.