Вандали унищожиха част от рисунките в Старо Железаре
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Април 2019 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вандали унищожиха част от рисунките в Старо Железаре

/КРОСС/ Полицията ще прегледа записите и ще провери случая, при който вандали замазаха с червена боя лицата на световноизвестните личности, изобразени по дуварите в пловдивското село Старо Железаре. То стана известно в цял свят именно с изображенията на политици, певци и актьори, които позират редом с българските баби и дядовци.

Всяка година учениците на Венци и Катаржина Пирянкови идват от университета в Познан, за да рисуват по дуварите. Новината, че част от творенията им са заличени с боя, ги заварва докато представят изкуството на Старо Железаре на световна конференция в Атина.

"Заличен е Волен Сидеров, ама не са заличени до него Тодор Живков и Леонид Брежнев, защо? А няколко метра настрани има заличен един анонимен равин. Мисля, че са избрани съзнателно", коментира Катаржина Пирянков.

"Зад нас е Сталин, Фидел Кастро - да, обосновано е за една част от обществото да ги мразят, други ги обичат. Но пък защо Индира Ганди е заличена, тя е символ на обществено равенство, декастация на индийското общество", заяви Венцислав Пирянков.

Една от главните героини по оградите, която е изобразена с английската кралица, е бясна, защото някой е посмял да драска рисунките им.

„Защо посегнаха? Защото са идиоти! По-прости от вам селяните тука! Те са дошли от пандивека", казва възрастната жена. Местните баби са се опитали да поправят стореното, като изтрият с вар червената боя, уви, неуспешно. Така лицето на любимата на баба Събка - Ангела Меркел, е обезобразено. На изображение на Бойко Борисов никой не е посегнал.

Според Пирянков има записи на камерите. „Дошли са с кола, паркирали са, двама с качулки и са почнали да зачеркват с червен спрей!", каза той.

Жителите на китното селце се надяват възможно най-скоро полицията да хване злосторниците.