30 л/кв. м дъжд за 12 часа в София, остава дъждовно още десетина дни
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Април 2019 11:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 30 л/кв. м дъжд за 12 часа в София, остава дъждовно още десетина дни

/КРОСС/ Най-много дъжд в цялата страна в последните часове е паднал в София - над 30 литра за 12 часа, показва справка в достъпните в международния обмен станции на НИМХ. Това е доста повече от половин месечна норма, а преваляванията в Софийско, макар с различна сила, ще продължат и в следващите часове, така че до 24-36 часа ще се акумулират повече валежи от месечното количество, обичайно за април.В следващите седмица-две, доминираното през месец март главно от антициклонални гребени време, което вече беше заменено от циклоналната област, донесла валежите, ще се задържи.

Очакват ни поне 10-15 дни (а вероятно и повече) предимно облачно време, с чести превалявания, понякога и от краткотраен, летен тип.

До края на тази седмица температурите ще варират около обичайните за периода, с минимални около десетина градуса и максимални с няколко градуса по-високи - около и над 15-18 градуса. В местата с валеж те ще остават малко по-ниски, а при прокъсвания на облачността - малко по-високи, до двадесетина градуса.

През последните дни на тази и първите дни на следващата седмица, според сегашните моделни сценарии слабо ще захладнее, оставайки предимно облачно или със значителна облачност.Като предварителен сценарий, поне временно стабилизиране на времето и повече слънце ни очакват към средата на следващата седмица, но периодът е твърде напред във времето, за категорични прогнози: следете ежедневните ни актуални анализи.

След дългия сух период през март интензивните дъждове в момента продължават "традицията" от последните години за едновременна суша и обилни валежи в страната ни.

Вярата в глобалното затопляне е нещо лично, но фактите са налице: климатът се променя рязко и това очевидно води до силно атомизиране и неравномерно разпределение на валежите у нас, както по периоди, така и по продължителност, но и по разпределение.

Обилните валежи след дългата суша безспорно са много добри не само за есенниците, но и за трайните насаждения: лозя и овошки, тъй като и в по-дълбокия почвен слой влагата беше изчерпана, поне достъпната за растенията форма.

Остава да видим и какви валежи ще "инкасират" днес останалите части на страната, тъй като, с изключение на някои западни и южни райони, валежи там все още липсват или са съвсем символични.