Путин обяви амбициозна програма, която да затвърди позициите на Русия в Арктика
Секция: Русия
10 Април 2019 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин обяви амбициозна програма, която да затвърди позициите на Русия в Арктика

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин оповести днес амбициозна програма, която да затвърди позициите на Русия в Арктика, включително за изграждане на нови пристанища и друга инфраструктура и увеличаване на руската флотилия ледоразбивачи, предаде Асошиейтед прес.
В реч пред Арктическия форум в Санкт Петербург с участието на ръководителите на Исландия, Норвегия, Швеция и Финландия, руският президент заяви, че неговата страна възнамерява да повиши драстично доставките на товари през Северния ледовит океан. Според него количеството товари по северния маршрут, което миналата година е възлязло на 20 милиона тона, ще достигне 80 млн. тона през 2025 г.
"Това е реалистична, добре пресметната и конкретна задача", каза Путин. Той отбеляза, че Русия, която е единствената държава в света с флот ледоразбивачи, задвижвани от ядрена енергия, взема мерки да увеличи техния брой. По думите му към наличните сега четири "ядрени" ледоразбивача ще се присъединят още три такива кораба, които са в процес на изграждане. До 2035 г. Русия планира да разполага с флот от 13 тежки ледоразбивача, от които девет с ядрени реактори, добави той.
Владимир Путин добави, че има планове за разширяване на северните руски пристанища Мурманск на Колския полуостров и Петропавловск-Камчатски на полуостров Камчатка и покани чуждестранни компании да инвестират в тези проекти. Други пристанища по Северния път също ще бъдат обновени и разширени, добави той.
Министър-председателят на Норвегия Ерна Сулберг подчерта пред форума необходимостта да се спазва международното право и отбеляза, че многостранният Арктически съвет е основната платформа за диалог. "Понякога чувам Арктика да бъде описвана като гореща геополитическа точка", каза тя и добави: "Аз не гледам така на нещата. Знаем, че Арктика е регион на мир и стабилност". Според Сулберг този регион "не бива да бъде завземан по право", той като споделянето му трябва да бъде "резултат от политически решения и практическо сътрудничество между арктическите държави". "Спазването на международното право и регионалното сътрудничество са ключови за гарантирането на мира и стабилността по границите", заключи норвежкият премиер.
АП припомни, че въоръжените сили на Русия активизират и модернизират редица военни бази от съветско време в полярния регион в стремеж да защитят контрола си върху Северния ледовит океан, под чието дъно се предполага, че се крият една четвърт от запасите на планетата от петрол и природен газ. В изказване пред форума руският външен министър Сергей Лавров обясни, че руската военна експанзия в Арктика цели да опази националните интереси на Русия.