Открит летателен ден на летище Долна Митрополия
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Април 2019 15:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Открит летателен ден на летище Долна Митрополия

/КРОСС/ На 12 април 2019 г. Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски" ще бъде домакин на открит летателен ден по повод 40-ата годишнина от полета на първия български космонавт Георги Иванов и Международния ден на авиацията и космонавтиката. Той ще започне в 10:30 ч. с тържествена церемония. В 11.00 ч. е началото на летателната програма със самолети „Pilatus" - 9М и L-39 „Albatros".

От 11.00 ч. до 13.00 ч. ще се проведе статичен показ на авиационна, самолетообслужваща и специална техника. Гостите ще имат възможност да разгледат и да се запознаят с летателните характеристики на самолети L-29, „Pilatus" - 9М и тренировъчния самолет L-39 „Albatros". Ще бъдат представени специализирани средства за противовъздушна отбрана - транспортно-зарядна машина, теглови макети на ракети и верижна машина. Ще могат да разгледат противопожарния автомобил „Мерцедес АКТРОС" и неговото специално оборудване. Ще бъдат представени и различни видове леко стрелково оръжие, височинно оборудване и летателни костюми.

На празника ще гостуват учениците от 9-ти и 10-ти клас на СУ „Евлоги Георгиев" - гр. Тръстеник, СУ „Христо Смирненски" - гр. Гулянци и СУ „Асен Златаров" - с. Гиген, област Плевен, в които се води учебна програма от Военните окръжия с участието на военнослужещи от авиобазата. Многобройни са групите от детски градини и училища от градовете Плевен, Ловеч, Долна Митрополия и Тетевен, заявили желание да гостуват на военните пилоти. Последователи на професията на военния пилот вече не липсват. В СУ „Христо Смирненски" гр. Плевен отскоро е сформиран клуб „Млад астроном". Неговите членове от петите класове с нетърпение очакват 12 април, за да посетят летище Долна Митрополия и да се докоснат до авиацията.

Вратите за посетители ще бъдат отворени от 10.00 ч. до 13.00 ч. Пропускателният режим ще се осъществява през контролно-пропускателния пункт от източната страна на летище Долна Митрополия (преди кръстовището в посока Плевен - Гулянци).