Лидерите на ЕС предлагат отлагане на Брекзит до 31-ви октомври
Секция: СВЯТ
11 Април 2019 07:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лидерите на ЕС предлагат отлагане на Брекзит до 31-ви октомври

/КРОСС/ Лидерите на 27-те страни в Европейския съюз и британският премиер Тереза Мей са договорили гъвкаво удължаване на срока за излизането на Великобритания от Блока до 31-ви октомври. Това съобщи в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

На пресконференция в Брюксел той посочи:

"През това време ходът на действията ще бъде изцяло в ръцете на Великобритания. Тя все още може да ратифицира споразумението за напускане, като в този случай удължаването ще бъде прекратено. Може да преразгледа и цялата стратегия за Брекзит, което може да доведе до промени в политическата декларация, но не и в споразумението за напускане. До края на този период Обединеното кралство ще има и възможността да отмени чл. 50 и да се откаже напълно от Брекзит".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е доволен от постигнатото споразумение и добави:

"Брекзит без сделка би бил пълна катастрофа, всеки го знае. Така, че аз и Доналд се опитваме да избегнем именно това".

Тереза Мей заяви, че Европейският съюз е изпълнил нейното ключово искане в споразумението за шестмесечно удължаване на срока за Брекзит да бъде включена клауза за ранно напускане на общността:

"Продължавам да вярвам, че трябва да напуснем Европейския съюз със сделка възможно най-скоро. Удължаването може да бъде прекратено в момента, в който бъде ратифицирано споразумението за напускане, което беше основното ми искане. Това означава, че ако успеем да напуснем ЕС в първите три седмици на май, не трябва да участваме в европейските избори и може официално да напуснем през юни".

"Знам, че много хора бяха притеснени, че поисках това удължаване. Досега Великобритания трябваше да е напуснала Европейския съюз и искрено съжалявам, че не успях да убедя парламента да одобри сделката. Изборите, пред които сме изправени сега, са тежки и времевата рамка е ясна. Така че сега трябва да продължим с усилията си да постигнем консенсус по сделка, която е от национален интерес", каза още Тереза Мей.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че това, което е убедило европейските лидери да позволят удължаване на срока за Брекзит, е фактът, че Тереза Мей смята, че е възможно британският парламент да приема междупартийно споразумение.

Макрон заяви, че поема отговорността за блокиране на по-голямо удължаване на срока за излизането на Великобритания от Евросъюза. При напускането си на Европейския съвет в Брюксел Макрон заяви, че е защитавал тази позиция в името на общото благо, въпреки че повечето европейски лидери са били за по-дългосрочно отлагане на Брекзит:

"Мисля, че постигнахме най-добрия възможен компромис. Първо, защото той запазва единството на 27-те; второ, защото се отзовахме на искането на Обединеното кралство да получи повече време, за да постигне споразумение по сделката за оттегляне, договорена преди няколко месеца; и трето, защото така запазваме доброто функциониране на Европейския съюз".