Каракачанов свика спешна среща в МС заради случая в Габрово
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Април 2019 10:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Каракачанов свика спешна среща в МС заради случая в Габрово

/КРОСС/ Районната прокуратура повдигна обвинения на тримата задържани за побоя над продавача в магазин на улица „Николаевска". Лицата са задържани за от 72 часа. Това са Н.М. (на 21 години), Й.А. (на 20 години), П.А. (на 30 години). В миналото те са осъждани за други престъпления и Районната прокуратура в Габрово ще поиска от съда да им наложи мярка за неотклонение „задържане под стража".

В Министерския съвет се провежда извънредна среща заради напрежението в Габрово, предаде БНР. Тя е свикана от вицепремиера Красимир Каракачанов и на нея присъства министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Габрово прекара нощта под полицейска блокада. До напрежението се стигна, след като трима мъже пребиха служител в супермаркет. Видеозапис от побоя, появил се в социалните мрежи, предизвика вълна от възмущение. Снощи организирани в социалните мрежи хора се събраха на мирен протест в центъра на града. Изненадващо след това тръгнаха в шествие към следствената служба, където в ареста са задържани тримата нападатели, стигнало се е до щурм на следствието. По-късно протестиращите тръгнали към габровските квартали, обитавани от ромски семейства. Нанесен е погром на няколко къщи, в които е нямало хора. Повече от 4 часа е продължила обиколката на протестиращите.

„Община Габрово няма как да контролира настаняването на ромски семейства в частни домове", каза в предаването „Преди всички" кметът Таня Христова:

„Подобно напрежение смея да кажа, че има в цялата страна. Това, което няма как като институция да контролирам, е факта, че в частни апартаменти, в частни къщи се настаняват ромски семейства. Това, че ромите се местят от едно място на друго, е част от ежедневните процеси на всички нас като граждани. Издадох заповед към органите на МВР в Габрово с конкретни мерки".

„Искахме реални действия за справяне с т.нар. „ромски проблем" в града, искахме справедливост", каза пред БНР народният представител от БСП Кристина Сидорова, която е била в началото на протеста. Според нея полицията снощи е „изтървала" протеста:

„За да допусне да се стигне до частни къщи, до хора, които нямат никакво отношение към казуса, живеят, работят, гледат си децата и не вършат безчинства - това не мога да го приема. Полицията тук можеше да бъде по-активна и да не позволи разрушаването на домовете на хората".

Сидорова припомни, че преди повече от година общинските съветници от левицата са поискали извънредна сесия по проблема, но такава е била отказана.

„Проблем има и той ескалира. Всичко това, което вчера кметът на общината изиска от органите на реда, трябваше да се случи преди година", категорична е тя. В предаването „Преди всички" депутатът обясни:

„Въпросните биячи са били хванати, пуснати са след 24 часа. Оказа се, че и тримата са с условни присъди. Ако не беше излязъл клипът в социалните мрежи, този случай щеше да е поредният заметен и тези хора с условни присъди щяха да продължат да вършат безчинства. Това най-много дразни хората - неработещата съдебна система".