Студенти от Русенски университет посетиха подстанция Център в града
Секция: ИКОНОМИКА
11 Април 2019 16:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Студенти от Русенски университет посетиха подстанция Център в града

/КРОСС/ Група студенти от 4 курс на Русенски университет „Ангел Кънчев" заедно със своя научен ръководител отново бяха гости в подстанция Русе - Център в дунавския град.

По време на посещението бъдещите енергетици се запознаха със специфичната 110 киловолтова уредба - с шинна система и комутационни съоръжения, опериращи в елегазова среда, което различава подстанцията от други подстанции, собственост на ЕРП Север. Бяха им представени особеностите на ключовото за град Русе съоръжение. Тъй като е разположена в централната градска част, подстанция Русе - Център е с компактни размери, а същевременно захранва с електроенергия повече от 15 000 фирми и домакинства.

През последните няколко години електроразпределителната компания е вложила средства на стойност над 200 000 лева за модернизиране и поддръжка на русенската подстанция.

На четвъртокурсниците бяха демонстрирани обновените релейни защити и вторичната комутация от най-съвременен тип, а посещението завърши в командната зала на подстанцията, където студентите разгледаха релейни и командни табла, чрез които се осъществява защита, контрол и управление върху състоянието и работата на модулите в подстанцията.

След обиколката в подстанция Русе - Център в града гостите изразиха удовлетворение и благодарност към екипа на електроразпределителното дружество за предоставената възможност да се запознаят в реални условия с оборудването и начина на работа на специфичното съоръжение. Така след осъщественото по-рано през годината посещение на Диспечерския център на ЕРП Север в Русе се спази традицията компанията да посреща бъдещи енергетици в свои обекти и да запознава младежите с особеностите на работата в тях.