Сноудън за ареста на Асанж: Днес е мрачен ден за свободата на пресата
Секция: СВЯТ
11 Април 2019 16:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сноудън за ареста на Асанж: Днес е мрачен ден за свободата на пресата

/КРОСС/ Бившият сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън (на снимката) заяви, че днес е мрачен ден за свободата на пресата. Изказването му е във връзка с ареста на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж в Лондон, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Едуард Сноудън, който живее в Русия след разкритията си по отношение на американското разузнаване, разкритикува решението на Еквадор да отмени правото на убежище на Асанж и отбеляза, че случаят най-вероятно е безпрецедентен.

"Не е необходимо да съм съгласен с цялата журналистическа дейност на даден човек, за да съм на мнението, че не е допустимо той да бъде арестуван заради нея", изтъкна още Сноудън.

Джулиан Асандж бе задържан въз основа на искане на САЩ за екстрадиция и по обвинение, че е нарушил условията на освобождаване под гаранция. Това написа по-рано днес в "Туитър" неговият адвокат Дженифър Робинсън.

На 4 април "Уикилийкс" съобщи в Туитър, че високопоставен източник в еквадорската държава им казал, че Джулиан Асанж ще бъде изгонен до "часове или дни". Висш еквадорски служител реагира, като опровергава разпространената информация и каза, че не е взето решение за изгонване на Асанж от посолството на Еквадор в Лондон, в което той се намира от август 2012 г.