Израелският космически апарат не е успял да кацне на Луната
Секция: Наука
12 Април 2019 07:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Израелският космически апарат не е успял да кацне на Луната

/КРОСС/ Израелският космически апарат „Берешит" не е успял да кацне на Луната, предаде БГНЕС. Роботът се е разбил, съобщиха от екипа, който наблюдава мисията.

„Берешит" трябваше да осъществи първото кацане на повърхността на Луната, осъществено от частна компания. Досега на спътника на Земята са кацали само държавно организирани мисии от САЩ, бившият Съветски съюз и Китай.

Израел изпрати сонда в Космоса

Спред екипа, изстрелял „Берешит", роботът е изпитвал поредица от технически проблеми в последната фаза на мисията. Космическият апарат се приближаваше бавно към Луната от 7 седмици в серия от постепенно отдалечаващи се от Земята траектории.

Последната фаза беше все по-близки до повърхността на Луната орбити, които трябваше да завършат с кацане около 22:25 българско време.

Мисията на компанията SpaceIL струваше около 100 милиона долара, събрани почти изцяло от частни дарения и спонсори. Ентусиазмът около „Берешит" беше осезаем в цял Израел, като мисията на робота беше дискутирана в училищата и показвана по всички телевизии.