България ще си сътрудничи с ОАЕ в областта на културата
Секция: КУЛТУРА
12 Април 2019 14:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България ще си сътрудничи с ОАЕ в областта на културата

/КРОСС/ Министърът на културата и развитието на знанието на Обединените Арабски Емирства Нура бинт Мохамед Aл Кааби пристига в София в края на месец май. Предвижда се по време на визитата да бъде подписано споразумение за сътрудничество между България и ОАЕ в областта на културата. Това стана ясно по време на посещение на министъра на културата Боил Банов в Абу Даби.
Двамата министри обсъдиха сътрудничество в областта на археологията, реставрацията, опазването на културното наследство, представянето на български музеи и галерии, както и за гостуване на спектакли. Обсъдена беше и възможността за съвместна работа по няколко проекта. „Искаме да реализираме повече проекти, свързани с археологията, както и да поканим български археолози и реставратори от които да черпим опит", заяви Нура Ал Кааби.

В срещата участваха Богдан Коларов, посланик на България в Абу Даби, Ваня Бедрова, началник на кабинета на министъра на културата, Венцислав Велев, съветник в кабинета на Боил Банов.
В рамките на посещението си в Абу Даби министър Банов взе участие в Третата среща на върха в областта на културата - „Абу Даби 2019". Във фокуса на форума бяха теми като: културното наследство - приоритет по време на кризи, ролята на културата в посткризисни периоди и как музеите да активират миналото в настоящето.
Министърът на културата посети Qasr Al Hosn - Дворец и крепост в центъра на Абу Даби, национален паметник, най-старата сграда в Абу Даби и домакин на ежегоден фестивал на наследството на емирството. Боил Банов се запозна и с организацията на работа в културната перла на пустинята - Лувърът в Абу Даби.