НКЖИ подписа договор за най-мащабния проект „Модернизация на железопътен участък Елин Пелин – Костенец“
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Април 2019 15:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НКЖИ подписа договор за най-мащабния проект  „Модернизация на железопътен участък Елин Пелин – Костенец“

/КРОСС/ Днес, 12.04.2019 г., в сградата на ДП НКЖИ се състоя официалното подписване на договор с предмет „Консултантска услуга по контрол, управление, оценка на съответствие, строителен надзор и изготвяне на технически паспорти за железопътен участък Елин Пелин - Костенец". На събитието присъстваха Негово превъзходителство Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия, Ан Дефорни - търговски и икономически съветник, Христо Алексиев - председател на Управителния съвет, инж. Красимир Папукчийски - генерален директор на ДП НКЖИ и инж. Мария Чакърова - директор дирекция „Стратегическо развитие и инвестиционни проекти".
Модернизацията на жп участък Елин Пелин-Костенец представлява около 65% от общите дейности по модернизацията на жп линия София-Септември. Проектът попада в обхвата на проект „Модернизация на железопътна линия София - Пловдив", която е част от направление София - Пловдив - Бургас по коридор Ориент/Източен - Средиземноморски. В рамките на проекта ще бъдат модернизирани над 51 км железопътни линии и 5 жп гари и спирки, попадащи в обхвата на трасето. Предвижда се още да бъдат премахнати всички пресичания на едно ниво между железопътния транспорт, автомобилното движение и пътниците.
За да бъдат постигнати проектните скорости от 160 км/ч за пътническите влакове и 120 км/ч за товарните, ще бъдат изградени над 20 км тунели, най-дългият, от които е 6,7 км. Предвидено е още строителството на над 23 мостове и виадукти с обща дължина на съоръженията приблизително 3 км. Проектът ще удовлетвори европейските изисквания за модерен железопътен транспорт.
Изпълнител на договора е Обединение „ЖП Транс" ДЗЗД, състоящо се от фирмите „ИНФРА КОНСУЛТ ГРУП" ООД, „ДИ ВИ БЪЛГАРИЯ" АД, „БИ ВИ ЕС КОНТРОЛ" ЕООД, „ИНФРА КОНТРОЛ" ЕООД, „ТРАНСЪРБ" АД и „ЛЕРТЕКО" ЕООД, а договорът е на стойност 20 940 000 лв. без ДДС. Основните задължения на Изпълнителя са свързани с осъществяването на оценки на съответствието със съществените изисквания към строежите, изготвяне на комплексни доклади и строителен надзор за железопътен участък Елин Пелин - Костенец.
Модернизация на жп участък Елин Пелин - Костенец, част от проект „Модернизация на жп линия София - Пловдив" се осъществява със съфинансиране от Кохезионния фонд (КФ), чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.