Милка Христова: Искаме разсекретяване на докладите, въз основа на които е избрана технологията "скарно изгаряне на RDF"
Секция: ПОЛИТИКА
12 Април 2019 16:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
  Милка Христова: Искаме разсекретяване на докладите, въз основа на които е избрана технологията "скарно изгаряне на RDF"

/КРОСС/ Искаме разсекретяване на докладите на датския консултант "Рамбол", въз основа на които е избрана технологията "скарно изгаряне на RDF". Това заяви заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова, след като днес беше даден ход на делото в Административния съд София-град по жалбата на 15 общински съветници от различни политически групи в СОС. Те се обърнаха към съда, след отказа на СОС да допусне провеждане на местен референдум, свързан с изграждането на инсталация за горене на RDF-отпадъци на територията на столицата и вземането за целта на заем в размер на 67 милиона евро от Столична община, който ще бъде изплащан от "Топлофикация София".

"Съдът, в тричленен състав, даде ход на делото, изслуша страните и техните аргументи и доказателствени искания, обясни Милка Христова. - Делото беше отложено за 7-и юни за представяне на доказателства и за излагане на допълнителни съображения на страните. Ако съдът приеме жалбата за основателна, ще се създаде възможност да бъде проведен местен референдум с вече поставените три въпроса. Ако обаче жалбата не бъде приета за основателна, на нас, вносителите, ни остава възможността да инициираме референдум чрез събиране на подписка".

Във връзка с делото на 7-и юни, жалбоподателите настояват да им бъдат предоставени докладите на датския консултант "Рамбол". "На базата на тези доклади, освен технологията - скарно изгаряне на RDF, е определено и мястото за изграждане на инсталацията - в центъра на София, зад Централна гара, начинът на транспортиране - с тежкотоварни камиони от с. Яна, както и са направени финансовите разчети и обосновки, обясни Милка Христова. - На делото стана официално ясно, че въпросната документация е била засекретена от общинската администрация и достъп до нея са имали само общинските съветници - членове на Постоянната комисия по "Опазване на околната среда, земеделие и гори", но само при изрично подписване на декларация за неразгласяване на информация. Този факт автоматично постави нас, жалбоподателите, в ситуация, в която сме длъжни да вземем неинформирано решение и да сме в невъзможност да преценим решенията на консултанта. При условие, че мотивите в обжалваното решение на СОС срещу нецелесъобразността на въпросите за референдума са взети на база на засекретените доклади на консултанта, на практика ние сме поставени в невъзможност да защитим целесъобразността на въпросите за референдума. При условие, че се решава въпрос, който е на стойност повече от 157 млн. евро и има пряко значение за качеството на живота на софиянци за десетки години напред, те също имат право да се произнесат при решаването му. А най-правилният начин за това е провеждането на местен референдум".

Както е известно, 15 общински съветници от различни политически групи в СОС поискаха да бъде проведен местен референдум с три въпроса, свързани с изграждането на инсталация за горене на RDF-отпадъци на територията на ТЕЦ "София". Първият от тях беше - Съгласни ли сте Столична община да изразходва 157 милиона евро, от които 67 милиона евро заем за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци? Вторият - Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци да се построи в центъра на София, район Сердика, бул. "История Славянобългарска", на територията на ТЕЦ "София"? И третият - Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци да се построи до Завода за механично и биолгично третиране на отпадъци, в местността "Садината" до село Яна. Искането на 15-те общински съветници за провеждане на местен референдум не беше допуснато от управляващите в Столична община с аргументите, че въпросите са незаконосъобразни и нецелесъобразни. В резултат на този отказ, съветниците подадоха жалба до Административния съд.