Кметът на Габрово: Всички имаме вина, но ромски гета не е имало и няма да има
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Април 2019 18:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кметът на Габрово: Всички имаме вина, но ромски гета не е имало и няма да има

/КРОСС/ В Габрово никога не е имало ромски гета, няма и да има. Няма и сегрегирано училище. Това каза в предаването "Лице в лице" кметът на града Таня Христова."В Габрово никога не е имало ромски гета, няма и да има. В общински жилища, които предоставяме на социално слаби лица, основно изискване е хората да са живели в Габрово поне 10 години. Няма механизъм, който да ограничи идването на хора в Габрово. По-скоро трябва да се съсредоточим в опазването на реда. Ако тази ситуация не се използва за политически цели, то тази ситуация би трябвало да се прекрати", смята още кметицата.

По думите й към момента в общината няма подадено уведомление за планиран протест. И тази вечер обаче габровци започнаха да се събират на площада.

"Предполагаме, че дори и да има такъв, той ще бъде мирен", допълни тя.

Христова е на мнение, че ако случващото се в Габрово не бъде използвано за политически цели, ситуацията ще се успокои.

Кметът информира, че днес се е провела извънредна сесия на Общинския съвет. На нея всички общински съветници са били единни и категорични, че внушенията, че в Габрово организирано се заселват роми са неверни.

"Призоваваме към разум и обединяване на усилията на институции и граждани за опазване на реда и спокойствието в града. Отправяме призив към всички политически сили да не използват създалото се напрежение за свои цели, защото това е изключително опасно", заяви Таня Христова.

На въпрос дали има хора, които предизборно създават напрежение, тя коментира, че не е изключено, но не трябва да се отхвърля факта, че има справедлив гняв, който е натрупван във времето и който е свързан с това, че някой има право да не спазва закона.

"Вероятността да има от всичко по малко в този случай е факт. Най-важното е ситуацията да бъде овладяна", допълни кметът на Габрово.

Във връзка с подадената оставка на шефа на полицията в града по искане на премиера Бойко Борисов, Христова заяви, че всички имат вина за ситуацията.

"Вероятно полицията подцени тежестта на провинението и последиците, които може би имаше шанс да бъдат предотвратени. Вината обаче не е единствено тяхна. Трябва да си признаем, че всички имаме вина за ситуацията в Габрово. Проблемите, които изникнаха тук, са проблеми и на цялата държава. Надявам се всички да се научим от този урок", каза още кметицата.Тя допълни, че Община Габрово предлага законодателни изменения в Закона за административните нарушения и наказания, които вече е изпратила към Народното събрание и Министерския съвет. Те включват увеличаване обхвата на административните нарушения с едно ново, което може да бъде наречено обществено полезен труд и което би могло да замени глобата като наказание, тъй като тя не се изпълнява, което води до чувство за безнаказаност.