Преглед на вестниците
Секция: Преглед на печата
13 Април 2019 08:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на вестниците

/КРОСС/„Топим се със 136 души на ден", съобщава „Монитор", като се позовава на данни на Националния статистически институт. Населението на България вече е под 7 милиона души. Раждаемостта у нас продължава да спада, като миналата година на бял свят са се появили над 1700 деца по-малко спрямо предходната. Продължава да се задълбочава и дисбалансът в териториалното разпределение на населението, като почти три четвърти от българите живеят в градовете. 164 населени места у нас са останали без нито един жител, допълва „Монитор".

Вестник „24 часа" посочва, че според статистиката намалението на българското население се дължи най-вече на сравнително ниската раждаемост и високата смъртност, която е рекордна за ЕС. Емигрирането вече почти не играе роля. Намаляват и жените в детеродна възраст, а тенденцията първото дете да се ражда от жени на над 40-годишна възраст продължава, уточнява изданието.

„120-годишни призраци витаят в избирателните списъци", информира вестник „Труд". Всекидневникът обяснява, че основната част от „фантомите" са сред българските избиратели в чужбина, които са 1 млн. души. Едно от обясненията на феномена може да е това, че „често информацията за починали в чужбина не достига до ГРАО", допълва „Труд".

„МОН прави безплатен сайт за видеоуроци", пише „Телеграф". Сайтът ще бъде финансиран от оперативната програма „Наука и образование" и в него самите учители ще записват на клипове своите уроци. Предвидени са и средства за обучението на преподавателите как сами да правят това.