Франция е най-посещаваната от туристи страна в света
Секция: Туризъм
13 Април 2019 17:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Франция е най-посещаваната от туристи страна в света

/КРОСС/ Нито опожарените магазини, нито сълзотворния газ на „Шанз Елизе" по време на продължаващите с месеци протести на „жълтите жилетки" успяха да отнемат на Франция титлата за „най-посещаваната от туристи страна в света", съобщава „Рашъ тудей", цитирана от БГНЕС.

Според френския национален статистически институт броят на нощувките в хотели в цялата страна, къмпингите и хостелите е достигнал 438,2 милиона през 2018 година. Това е повишение с цели 9 милиона души спрямо предходната година. Данните не включват нощувките, запазени чрез платформи за „споделено настаняване" като „Еър Би ен Би".
Впечатляващият ръст е отчетен в година, „белязана от мащабно национално социално недоволство и протести" - включително двумесечната стачка между април и юни на служителите в националния железопътен превозвач и все още нестихващите протести на движението „жълти жилетки", които започнаха през ноември миналата година като протест срещу високите цени на горивата, високите разходи за живот и данъчните реформи.

Въпреки политическата нестабилност през последните месеци на миналата година, 2018 г. беше благотворна за туристическия сектор на Франция. През декември, заради прерасналите в сблъсъци и бунтове демонстрации на „жълтите жилетки", броят на туристите леко намаля - с 1,1 процента. Само в Париж броят на посетителите е паднал рязко с 5,3 на сто за същия период.

Сред най-посещаваните туристически атракции във френската столица са катедралата „Нотр Дам" и музеят „Лувър", както и дворецът „Версай". Забелязва се, че засиления интерес идва най-вече благодарение на туристи извън ЕС. Посещенията от САЩ са скочили с 16 процента, а туристите от Япония са отчели ръст с 18 на сто.