Какво мисли обикновеният руснак за Путин?
Секция: Русия
13 Април 2019 18:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво мисли обикновеният руснак за Путин?

/КРОСС/ В продължение на много години рейтингът на доверието към Владимир Путин не пада под 80%, но през последните месеци той намаля рязко. Вярно ли е, че руснаците обичат своя президент?

Десетки странни експонати и картини, почти всички - в човешки ръст и по-високи. Те са обединени от едно нещо - Путин. Съществува скулптура на Путин, който язди мечка в средновековната рицарска броня. Има и Путин супергерой, както и Путин, прегърнат от баба. Можем да видим и Путин от гипс, а също и комикс за Путин на огромно платно.

През декември 2017 г. в Москва бе открита поредната изложба, посветена на руския президент, под названието -"СУПЕРПУТИН". Преди няколко години нещо подобно бе изложено в Москва и Лондон. Тогава Путин бе в образа на Буда, Жана д'Арк, Че Гевара, Шерлок Холмс и много други (по-лесно е да се каже в какъв образ не е бил).

Всичко това може да изглежда като политическа поръчка или вид предизборна кампания (въпреки че организаторите настояват, че просто се отнасят към президента "позитивно"). Все пак изложбата "СУПЕРПУТИН" бе открита малко преди изборите. Но типичният руснак няма такива съмнения: според рейтинга, който се публикува както от държавни, така и от независими социологически служби, Путин е обичан в Русия. Неговият рейтинг е непоколебимо висок в продължение на много години. И едва през април 2018 г. той започна да спада.
"Путин е Русия"

"Има Путин - има Русия, няма Путин - няма Русия", тази фраза бързо се превръща в афоризъм.

Нейният автор е заместник-ръководителят на Кремълската администрация Вячеслав Володин (сега председател на долната камара на парламента), но твърдението, че "Путин е живо олицетворение на страната" се оказва популярно не само сред обкръжението му. Съдейки по изборите, средният руснак също мисли така. За него Путин е "гарант за стабилност", човек, който наново съгражда "голямата страна" от развалините на съветската държава.

"Трябва да оценяваме това, което той [Путин] прави, ако го сравним с времето на Елцин. Нямаше как веднага да "скочим" в космоса от "ямата" на постперестройката. Мина малко време. А сега моят хладилникът и този на моите приятели е пълен, ходим по курорти, сменихме апартаментите си с нови, имаме автомобили, за което никой дори не е мечтал преди ерата на Путин", казва екскурзоводът Юрий Бахаев в популярната онлайн платформа The Questions. "Трябва да се снабдим с хранителни запаси, защото Путин не е вечен. Следващият президент най-вероятно ще бъде от "толерантните", а "деветдесетте" ще се върнат или по-лошо", казва 57-годишният Александър Рибаков .

"Хората си спомнят онези времена, в които не са могли да нахранят себе си и семействата си", смята Глеб Павловски - политически консултант и един от "архитектите"на медийния образ на Путин. Павловски твърди, че популярността на Путин се основава главно на спомените от 1990-те - времето, когато дори заплатите и пенсиите не могат да бъдат изплатени. "Но сега няма такова нещо, вече изглежда като огромен успех и не се приема за даденост".
Истински "мужик"

"Мужик" - с тази дума руснаците наричат всички здрави момчета със силно волеви характер (тези, които отварят бутилка бира с клепача си и излизат на разходка при -40 °C). "Истински мъж" е най-високата похвала за един човек и така обикновеният руснак описва Путин.

"Мужик", "решителност", "сила", "самоувереност", "смелост" - всичко това са качествата, които средностатистическият руснак приписва на своя президент.

Когато Крим се присъедини към Русия, рейтингът на Путин дълго време не падна под 80%. Той достигна историческия връх от 90% през 2015 г., когато руските военни заминаха за Сирия, за да се бият с терористите.

И двете събития, според социолозите, правят Путин истински "мужик". "След като взехме Крим, предизвикахме световната общност и действахме противно на западното мнение", обяснява директорът на социокултурния отдел "Левада център" Алексей Левинсън. "Хората имат усещането, че страната се противопоставя на целия свят. Именно в очите на мнозинството това превръща Русия в голяма сила, а Путин - в силен лидер, който не се страхува".

Човек без провали

Може ли някой като Путин да допусне грешка? Вероятно да. Но руснаците (средностатистически) не вярват в това. През годините, прекарани във властта, рейтингът на президента рядко страда от вътрешнополитически кризи. Всеки удар традиционно се поема от кабинета на министрите, които "не изпълняват инструкциите" на президента.

Основният "грях" на Путин, според същите проучвания, е, че той "не знае как живеят обикновените хора". Известно е, че Путин не прекарва време в интернет (той дори няма мобилен телефон). Получава цялата необходима информация в папка, изготвяна от секретарите всеки ден. "Така че, ако Путин не знае нещо, то е защото не му е било казано", това е най-разпространеното мнение.

Рейтингът на Путин пада само пет пъти. Четири от тях не са толкова значими, колкото последния - петия. Това се дължи, според повечето експерти, на факта, че Путин официално подкрепи твърде чувствителната тема за пенсионната реформа. Но падането изглежда временно. "Вече имаше случаи, от които той излезе сух", заяви политическият анализатор и президент на Фондация "Политик" в Санкт Петербург Михаил Виноградов.

През март 2019 г., според Държавния изследователски център ВЦИОМ, рейтингът на президента е записал антирекорд - 32,7% от руснаците вярват в това, което той прави. По данни на независимия "Левада център" те са повече - 64%. Въпреки това рейтингът пада само до обичайното си ниво, каза за Russia Beyond Левинсън. Той е такъв преди събитията в Крим или петдневната война в Грузия.

"Това е стабилното ниво, което рейтингът на Путин държеше преди много години: две трети от руснаците смятат за необходимо да одобрят президента като символ на единството на страната и други подобни. Може би има причини, които могат да намалят нивото му и повече, но през последните 20 години не сме го видели дори веднъж. Хората се нуждаят от точка на концентрация като Путин", смята социологът.
Източник Russia Beyond