Вицепремиерът Мариана Николова с предупреждение за ситуацията в Габрово
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Април 2019 16:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепремиерът Мариана Николова с предупреждение за ситуацията в Габрово

/КРОСС/ Образованието е от ключово значение за интеграцията на ромското население и затова се предлагат рестриктивните мерки при пет неизвинени отсъствия да се спират социалните и семейните помощи за цялата година, заяви за Дарик вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Тя посочи, че подкрепя строги санкции, но би участвала в дискусия, ако има по-добри предложения.

Важно е да не стига до етническо напрежение и ситуации като тази в Габрово не трябва да се политизират, изтъкна Николова. Попитана каква отговорност вижда на централната власт за проблема, който изкара хората на протести в Габрово, тя коментира: "Не мога да кажа, че съм съгласна с позицията, че на централно ниво ние трябва да бягаме от отговорност. Изпълнителната власт трябва да съдейства във всички случаи и да работи в синхрон с местната власт. Но когато става въпрос за масови безредици, за протести и за нарушаване на обществения ред, искам да приветствам усилията на полицията, които изключително се справиха в тази тежка и сложна ситуация, за да не се стигне до етническо напрежение. Защото е много тънък моментът с етническото напрежение и не бива да се политизира". На въпрос защо, след като се е справил шефът на местната полиция, той си отива от поста, Марияна Николова отговори: "Явно не се е справил достатъчно, защото този проблем е замитан. Ромската интеграция е дългогодишен проблем, върху който изключителни мерки, които бяха прилагани и лансирани в обществото, явно не дават добрия резултат. Може би ще трябва да се направят и някои по-драстични законодателни промени и в тази посока правителството работи. Не случайно вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, чийто председател съм аз, се разгледа и законопроектът за социалното подпомагане, където се предлагат значителни рестриктивни мерки, а именно при пет неизвинени отсъствия да се спират семейните и социалните помощи за цялата година".

Срещу тази мярка възразиха синдикатите. "В тристранния диалог се слушат всички мнения. Законопроектът е внесен от група народни представители и между първо и второ четене могат да бъдат допълнени предложения. Но принципно Министерството на труда и социалната политика и Министерството на образованието и науката подкрепят проекта, тъй като отнякъде трябва да се започне", каза още Николова.