Толкова ли са вредни колбасите?
Секция: Здраве
15 Април 2019 13:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Толкова ли са вредни колбасите?

/КРОСС/ Колбасите са нормална част от менюто на всеядния човек, но все по-често се говори за вредите от тяхната консумация.

Основателни ли са притесненията? Има ли „здравословни“ месни продукти?

Как се увеличава рискът в зависимост от количествата? На всички тези въпроси ще се опитаме да отговорим в настоящата статия. 

Червеното и птичето месо са отличен източник на протеин, витамини от В-групата, желязо и цинк. За съжаление, когато бъдат преработени във вид на колбаси, те наистина могат да увеличат риска от рак. И по-специално – от рак на дебелото черво. 

Една от водещите организации за изследване на рака в САЩ – American Institute for Cancer Research, е установила че дори 15 грама колбаси на ден (еквивалентът на парче шунка) повишават риска от колоректален рак с 4%. А повечето хора не се задоволяват с подобни количества. По-типичният сценарий, при който ядем 50 грама преработено месо дневно, се свързва с цели 18% увеличен риск.

За сравнение, непреработеното червено месо все още не е доказан причинител на рак.

Някои изследвания откриват връзка с рак на дебелото черво при дневна консумация, надвишаваща 100 грама. Затова и стандартната препоръка на здравните власти по света е за „ограничаване“ на червеното месо и „избягване“ на колбасите. 

Откъслечни данни сочат, че приемът на преработени меса се свързва и с рак на стомаха. Наскорошно проучване пък открива, че жените, които ядат най-много колбаси, са повишен риск от рак на гърдата.

Когато говорим за „преработени“ меса, имаме предвид всякакъв вид месо – свинско, пилешко, говеждо, агнешко и др., което е било осолено, опушено, консервирано, изсушено, ферментирало.

Всички тези видове обработка се прилагат с няколко основни цели: 

- постигане на по-добър вкус;
- запазване и подобряване на вида;
- по-добра микробиологична безопасност;
- по-дълга трайността на продукта. 

В категорията попадат все любими храни като кренвирши, шунка, бекон, пастърма, салам, луканка, суджук, сушеница и др. колбаси, както и някои месни консерви.

Повечето от тези изделия са с висока концентрация на сол и наситени мазнини, въпреки че все по-често попадаме и на диетични варианти.

Консервирането им се постига с помощта на натриев нитрит, който придава на продуктите апетитен розово-червеникав цвят и специфичен вкус. Към него понякога се добавя и млечна киселина, играеща ролята на регулатор на киселинността. В миналото са се използвали най-вече нитрати под формата на селитра. 

Нитратите и нитритите играят незаменима роля в месопреработвателната индустрия и хранителната безопасност, тъй като те предотвратяват развитието и растежа на Clostridium botulinum – бактерията, причинител на ботулизъм.

Но в комбинация с останалите съставки в месата, в това число сол и желязо, те могат да доведат до формирането на канцерогенни съединения в човешкото тяло.

Знаете, че в зеленчуците също има нитрати, но науката не открива връзка между високия прием на зеленчуци и рак. Дори напротив.

За разлика от месото, растенията са богати на хранителни влакнини и фитохимикали, които могат да имат предпазващ ефект.  

Вероятно вече сте попадали на колбаси, чиито етикети носят послания за „натуралност“, „чистота“, „био“, „еко“ и т.н.

Тази тактика може да остави потребителя с впечатлението, че продуктите са произведени без нитрити и нитрати. Особено ако на тях изрично пише, че са „без изкуствени консерванти“. 

Съветваме ви да зачетете в дребния шрифт на гърба им, където най-вероятно ще откриете привидно невинни съставки като ароматизант или сок от целина или цвекло.

А това са едни от най-концентрираните източници на нитрати в природата. Без тях и „без изкуствени консерванти“ продуктът не би бил безопасен за човешка консумация. 

Въпреки здравословния си ореол, тези колбаси внасят в човешкия организъм абсолютно същото съединение, което попада в тялото ви от колбаси, на които пише нитратна сол или Е251.

Няма гаранция, че ядейки „натурален“, „чист“ или „био“ продукт, вие се храните по-здравословно и намалявате своя риск.

За нас колбасите са от най-великите кулинарни изобретения.

И вярваме, че има разумни начини, по които те могат да останат в менюто ни.

„По-малки порции“ и „по-рядка консумация“ сигурно ви звучат като огромна жертва, но ние предпочитаме да гледаме на тях като на възможност да се храним с по-качествени колбаси, с повече удоволствие.

Ако на всяка цена държите да минимизирате риска си, просто избягвайте тези продукти. Независимо от обещанията, които ви дават опаковките им.