16 април 1972 г. - NASA стартира Аполо 16
Секция: Наука
16 Април 2019 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
16 април 1972 г. - NASA стартира Аполо 16

/КРОСС/ NASA стартира Аполо 16 - десетият пилотиран космически полет от програмата Аполо и петата мисия за кацане на Луната.

По това време мисиите до Луната са вече рутинна за американската космическа агенция операция. Това е причината двата последни пилотирани полета Аполо 16 и Аполо 17 да протекат изключително успешно, без каквито и да било технически или други проблеми.

Мисията Аполо 16 продължава до 27 април 1972 г. Тя е осъществена от екипаж в състав: командир - Джон Йънг, ветеран на NASA, участвал в полета на Аполо 10 до Луната; пилот на основния блок - Томас "Кен" Матингли; пилот на лунния модул - Чарлс Дюк. За място на прилуняването NASA избира района на кратера Декарт. Това е единственото кацане на планински терен по време на лунните мисии. Кратера Декарт е избран специално от геолозите, за да могат да бъдат сравнени образци от почвите на лунните планински терени с тези от лунните морета, където се извършват останалите кацания. Джон Йънг и Чарлс Дюк извършват успешно кацане в указания район.

За три излизания на лунната повърхност (общо 20 часа и 14 минути), двамата събират 95,2 кг. лунни образци и изминават със специален автомобил-луноход 27 км. Недалеч от мястото на прилуняването Йънг монтира камера и пасивни сеизмографи за изучаване на магнитното поле на Луната и извършване на астрономически наблюдения в ултравиолетовия диапазон. Той открива стъклено парче с тъмнозелен цвят и с недокрай изяснен произход, което до момента се съхранява в музея на NASA, в гр. Хюстън, щата Тексас,САЩ. На лунохода е установена дистанционно управляема камера, която предава на живо, за първи път, обратния старт на лунния модул.