Кметът на Париж: Като по чудо олтарът и кръстът в Нотр Дам са спасени
Секция: СВЯТ
16 Април 2019 07:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кметът на Париж: Като по чудо олтарът и кръстът в Нотр Дам са спасени

/КРОСС/ Пожарът, избухнал в катедралата "Нотр Дам" в понеделник, е под контрол. Това съобщиха от полицията в Париж, цитирани от CNN. Добрата новина дойде повече от седем часа след разгарянето на пламъците. Битката с тях обаче продължава. Огненият ад изпрати в историята емблематичната кула стрела на църквата, както и част от покрива й.

"На мястото на тавана, където беше кулата, зее дупка, а частите й лежат на пода“, заяви кметът на френската столица Анн Идалго, предава ТАСС. „Като по чудо олтарът и неговият кръст са спасени“, допълни Идалго.

„Всичко е по-малко ужасно, отколкото се страхувах“, каза още градоначалникът.

По-рано представителят на катедралата Андре Фино заяви, че всички свещени предмети се намират в ризницата и нищо не ги заплашва.

Снимки от вътрешността на горящата парижка катедрала „Нотр Дам” показват, че като по чудо, олтарът почти не е засегнат от огромния пожар и интериорът е сравнително запазен, съобщават световните медии.

Спасени от пламъците изглеждат редовете с дървени столове, нефът (издължено помещение) и големият кръст на олтара.

Около него обаче, около седем часа след избухването на пожара, все още се издигаше дим, допълва Нова тв.

„Една малка част от свода е рухнал. Интериорът изглежда относително запазен. Алелуя!”, написаха от управата на катедралата в Twitter. И обявиха, че са запазени безценни съкровища, сред които Трънният венец и мантията на Свети Луи.

Ватикана заяви, че "ужасната новина за пожара, опустошил катедралата Нотр Дам, символ на християнството във Франция и в света, е била посрещната с шок и скръб от Светия престол".

"Изразяваме нашата солидарност с френските католици и с хората в Париж и се молим за пожарникарите и тези, които правят това, което е възможно за справяне с тази драматична ситуация", каза говорител на Ватикана.

Френският милиардер Франсоа-Анри Пино обеща 100 милиона евро за възстановяването на Нотр Дам, която бе частично разрушена от пожара, предава AFP.

В изявление, изпратено до френската агенция, изпълнителният директор на "Керинг груп", която притежава модните къщи "Гучи“ и „Ив Сен Лоран“, заяви, че "средствата, нужни за цялостното възстановяване на Нотр Дам“, ще бъдат предоставени от инвестиционната компания на семейство Пино "Артемида“ (Artemis).