Македонец поставя “Братя Карамазови“ на сцената на Народния театър
Секция: КУЛТУРА
16 Април 2019 10:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Македонец поставя “Братя Карамазови“ на сцената на Народния театър

/КРОСС/ Един от най-мащабните проекти на Народния театър „Иван Вазов“ през този сезон ще има премиера утре вечер. Тя е дълго чакана от публиката, защото вече беше отложена веднъж. Става дума за „Братя Карамазови“. Репетициите продължиха няколко месеца, а режисьор на постановката е македонецът Деян Пройковски.

В Народния театър спектакли по текстове на Достоевски са поставяни многократно – за първи път през 1925 година излиза „Идиот“, следват „Вярващи жени“ (по сцена от романа „Братя Карамазови“) две години по-късно, „Престъпление и наказание“ през 1931 г., „Сънят на вуйчо“ през 1966 г. и последно през 2012 г. отново „Идиот“, режисиран от Десислава Шпатова.

„Братя Карамазови“, който ще се играе утре вечер на голямата сцена, е първият спектакъл от поредицата проекти, които се реализират в рамките на Асоциацията на Балканските национални театри, създадена по инициатива на Народния театър преди година. Затова не е случайно, че Деян Пройковски от Северна Македония режисира текста на Достоевски. Самият той е завършил НАТФИЗ и казва, че актьорите, с които сега е избрал да работи, ги познава от студентските години.

Преди „Братя Карамазови“ Пройковски е работил в Сплит, а още по-преди е поставил „Ромео и Жулиета“ в Истанбул, като представлението печели големи награди.

Владимир Пенев, Деян Донков, Валери Йорданов, Анна Пападопулу и Радина Кърджилова са само част от звездния екип на „Братя Карамазови“. Драматург на постановката е Светлана Панчева, която казва, че „драматизацията се опитва да следи текста в романа и съответно езика и репликите на Достоевски“. Разбира се, 720 страници няма как да бъдат побрани в една театрална постановка, но големи авторски отклонения от текста липсват.

Освен режисьор Деян Пройковски е и автор на сценичния вариант и преводач на текста. Музиката е на известния композитор Горан Трайкоски, а сценографията – на Валентин Светозарев. И двамата от Северна Македония.