Нова асоциация ще защитава интересите в областта на телекомуникациите
Секция: Технологии
16 Април 2019 11:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нова асоциация ще защитава интересите  в областта на телекомуникациите

/КРОСС/ Браншова асоциация на българските телекомуникационни оператори /БАБТО/ е новото сдружение с нестопанска цел, което беше учредено преди дни от 8 представители на малкия и средния бизнес в областта на телекомуникациите.

Учредители на организацията са:

„НЕТ 1“ ЕООД,

„СКАТ ТВ“ ООД,

„НЕТЕРА" ЕООД,

„ВИДЕОСАТ 21 ВЕК ООД,

„НОРТ ВЕСТ ЮНИОН“ ООД,

„КИВИ-ТВ“ ООД,

„ДЕЛТА 95“ ООД,

„ТЕЛЕКАБЕЛ“ АД.

Целта на сдружението е да защитава интересите на българския легален малък и среден бизнес, който с годините се е доказал като гарант за устойчивото развитие на пазара, за запазването на конкурентоспособността и качеството на телевизионното съдържание.

Сумарно мрежата на 8-те компании покрива над 350 населени места в страната, а служителите на учредители са над 1400 души, включително в региони с висока безработица.

„Най-голямата заплаха за легалния бизнес е ненаказуемостта на пиратското разпространение на съдържание. Това е проблем, който с промяната в технологиите ще продължи да се задълбочава и който засяга целия бранш. Никой не обръща внимание на предлагането на телевизионно и музикално съдържание от нерегистрирани оператори, които открито се рекламират като предлагащи „безплатна телевизия“, чрез IPTV боксове. Това са оператори, които не плащат авторски права, данъци, социални осигуровки. Наш приоритет ще е иницирането на диалог с държавните институции и останалите асоциации в бранша за приемането на адекватни промени в законодателството, които отговарят на променената технологична среда и възможностите, които тя дава за налагането и процъфтяването на този нов пиратски модел.“, обясни мотивите за създаването на БАБТО нейният председател Петър Ризов, изпълнителен директор на НЕТ 1.

БАБТО ще подкрепи всички законодателни инициативи и активности, които работят в интерес на развитието на целия пазар и защитават интереса на абонатите.

От БАБТО подготвят и предложения за промени в приетия на първо четене Закон за авторското право и сродните му права. Асоциацията подкрепя идеята за дистанционен мониторинг върху разпространителите на телевизионни програми, стига обаче те да включват всички технологични платформи (кабелни, сателитни, IPTV) и да се извършват чрез устройства, сертифицирани от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.