Изложба посветена на 195-та годишнина на Иван Аксаков в София
Секция: КУЛТУРА
16 Април 2019 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложба посветена на 195-та годишнина на Иван Аксаков в София

/КРОСС/ На 17 март в 18.00 ви каним на откриването на изложбата "О духа единственный меч - Свободное слово" („На духа единственият меч – ти, свободно слово“), която е посветена на 195-та годишнина на Иван Аксаков.

Иван Сергеевич Аксаков е внесъл неоценим принос в делото на освобождението на народите на Балканските държави от османско иго. Той неуморно е работил, за да окаже помощ на българските опълченци. Опирайки се на търговското съсловие, е организирал събиране на парични средства. Самите българи нежно са наричали своите опълченци «децата на Аксаков». Военната им униформа също е създадена по ескизи на Иван Сергеевич. Днес в България почитат паметта за този забележителен човек: в негова чест са наречени градът и община Аксаково. В град Пазарджик гимназията носи името на Иван Сергеевич Аксаков.

Изложбата е организирана от фондация „Аксаков“, която върши огромна работа за възстановяване на местата, свързани със семейство Аксакови, за съхранение на богатото културно наследство на този род.

Участници в изложбата са: Културно-исторически център "Музей на С.Т.Аксаков", Музей-имение "Мураново", Държавен литературен музей, Мемориален дом-музей на С.Т.Аксаков, Държавен музей „А.С.Пушкин“.

В програмата на откриването е включен още документалният филм "Съединявайки разстоянията: Иван Аксаков и България".

Входът е свободен.