Путин иска нова държавна политика за космическата дейност
Секция: Русия
17 Април 2019 08:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин иска нова държавна политика за космическата дейност

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин поиска да бъдат приведени в съответствие с духа на времето основите на държавната политиката в областта на усвояването на Космоса до 2030 година, предаде ТАСС.

"Необходимо е да се актуализират основите на държавната политика на Русия в областта на космическата дейност за периода до 2030 г. и в по-нататъшна перспектива, да се внесат в тях съответните уточнения и допълнения с оглед на съвременните световни тенденции", каза той, откривайки заседанието на руския Съвет за сигурност.Путин уточни, че има предвид и другите нормативно-правни документи, включително стратегията за развитие на държавната корпорация "Роскосмос".

Държавният глава отбеляза, че руската система за спътникова връзка, за оптическо и радиолокационно заснемане на Земята, за събиране на метеорологични данни, отстъпва на чуждестранните конкуренти по качество и надеждност, по време на работа на апаратите в орбита.

Според него това положение може да се промени чрез чувствително повишаване на кадровия, технологичния и производствения потенциал на ракетно-космическия отрасъл.
Путин добави, че на първо място трябва "да се формират амбициозни, но съвсем реалистични планове и цели, да се обвържат стратегическите задачи на развитието с възможностите на предприятията и конструкторските бюра".

Той настоя "да се въведе постоянен мониторинг върху процеса на разработване и внедряване на авангардни технологии, които да позволят да се извърши пробив в създаването на космическа техника от ново поколение".

Путин се обяви за нов начин на работа с кадрите и професионалистите, за стимулиране на притока и задържане в космическия отрасъл на талантливи и млади специалисти, като им се създават максимално комфортни условия за живот и чрез система от стипендии и грантове.