Започва европейска кампания за нулева толерантност към онлайн насилието над жените
Секция: Технологии
17 Април 2019 10:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва европейска кампания за нулева толерантност към онлайн насилието над жените

/КРОСС/ Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел постави началото на нова кампания #DigitalRespect4Her за повишаване на осведомеността относно насилието, с което се сблъскват жените онлайн всеки ден. Тя призова всички кандидати на европейските избори, политици, индустрия и гражданско общество да се присъединят към кампанията и всички заедно да допринесат за това онлайн средата да стане място, отразяващо общите европейски ценности като свободата на словото, равенството между мъжете и жените и взаимното уважение. Кампанията по идея на българския еврокомисар се провежда съвместно с комисаря по правосъдие и равенство на половете Вера Юрова с подкрепата на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.
"Достойнството, уважението и солидарността се отнасят за всички, също и онлайн. Но за съжаление реалността е далеч от това, особено за жените и момичетата. 27 пъти по-висока е вероятността жените да бъдат тормозени онлайн, отколкото мъжете. Време е за по-решителен отговор на онлайн насилието. То е несъвместимо с нашите основополагащи европейски ценности, които трябва да се отстояват онлайн по същия начин, както и офлайн. Онлайн насилието се разпространява чрез социални медии, приложения за съобщения, онлайн форуми, сайтове за споделяне на видео и видеоигри. Злоупотребата с някой онлайн може да продължи чрез цифрови записи, които допълнително може да бъдат разпространявани и трудни за изтриване. Ето защо трябва да засилим борбата с насилието онлайн и да работим за създаването на приобщаваща и почтена онлайн култура за всички в ЕС. Всеки има право на глас и трябва да може да го използва свободно и без страх", заяви Мария Габриел.

Тя посочи и други цифри, според които 47% от жените политици на европейския континент са заявили, че са получавали заплахи за живота им, изнасилване и побой по време на техния мандат, а всяка втора жена се колебае дали да говори в социална медия, ако стане обект или свидетел на реч на омразата онлайн. „28% от жените, преживели онлайн насилие, са ограничили съществено присъствието си в интернет. Това е вероятно да ограничи участието на жените в обществените дебати, тяхното влияние в политиката, както и да подкопае представителните демократични процеси", добави още българският еврокомисар.
Кампанията #DigitalRespect4Her е подкрепена от обществени личности, които споделят своите истории и опит с онлайн насилието и как тя ги засяга като жени в професионалния им живот. Тя надгражда вече съществуващи документи на ЕС като Директивата за аудио-визуални медийни услуги, Препоръката за справяне с незаконното съдържание онлайн, Директивата за правата на жертвите и други. Освен дейностите в социалните мрежи се предвиждат срещи с различните платформи и организации, които имат отношение към проблема.