АДФИ глоби кмета на Пловдив с 200 лева заради неправилно похарчени 86 хлд. лева
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Април 2019 12:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
АДФИ глоби кмета на Пловдив с 200 лева заради неправилно похарчени 86 хлд. лева

/КРОСС/ Кметът на Пловдив Иван Тотев ще трябва да заплати глоба от 200 лева заради неправилно разходени средства от бюджета на Общината. Градоначалникът е бил санкциониран от Агенцията за държавна финансова инспекция заради разпореждане с 86 645 лева през 2016 година. Кметът два пъти е обжалвал глобата, но и в двата случая магистратите са отхвърлили възраженията му.

В акта е записано, че Иван Тотев е променил предназначението на средства от такси за битови отпадъци в размер на 86 645.10 лв, като е нарушил наредбите, които касят разпореждането с публични средства.

Въпреки че според местните власти тези разходи са свързани с дейности в общинското предприятие по „Чистота", Районният, а след това и Административният съд, са отхвърлили тези мотиви.

Според тях обслужването на автовишка и заплащането на годишните й прегледи, разходите за обучение на работа с храсторез, разходите за резервни части на моторен трион, разходите по договор между ОП „Траурна дейност" - Пловдив и „Сатурн 9 " ЕООД не могат по какъвто и да било начин да се причислят към дейностите ясно изброени в закона, за които се заплаща такса за битови отпадъци.

В решението е прието, че случаят не е маловажен, доколкото нарушението засяга особено важни обществени отношения, касаещи финансовата дисциплина при окончателното разпореждане на бюджетни средства към края на съответната година, като същото не се явява с по-ниска степен на обществена опасност от обичайните нарушения от този род,пише в мотивите на съда.

По отношение на наказанието е посочено, че същото е правилно наложено като ,,глоба‘‘ в минимално предвидения размер от 200 лева.Решението на Административния съд е окончателно, което означава, че кметът ще трябва да заплати глобата от АДФИ.