Прокурор Иван Гешев: Не е вярно, че са отпаднали доказателства по делото 'Иванчева'
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Април 2019 11:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокурор Иван Гешев: Не е вярно, че са отпаднали доказателства по делото 'Иванчева'

/КРОСС/ Манипулация е твърдението, че част от доказателствата по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова са отпаднали, заяви заместник главния прокурор Иван Гешев в интервю за сутрешния блок на БНТ.

„Единицата за справедливост е това, което присъжда съдът. Тези присъди са неокончателни и подсъдимите продължават да са невиновни според българското законодателство и Конституцията", каза Гешев.

Той коментира и тежестта на наказанието на първата съдебна инстанция. Това, че законодателят е предвидил еднакво наказание за убийство и подкуп - от 10 до 20 години затвор, значи, че той отчита обществената опасност и счита, че особено тежкият случай на подкуп в особено големи размери е сравним на едно убийство, поясни Гешев. Според него съдът просто е приложил закона, а присъдата изглежда шокираща, защото "досега законът не се прилагаше"."Борбата с корупцията беше недостатъчна и това го отчита цялото общество - и оттам се натрупва чувство за несправедливост. Това е една дребна битка в тази война. И когато започна, някои хора се уплашиха, че и с тях ще се случи същото. И се опитват да настроят обществото, че зад тези присъди седи нещо друго, а не справедливост", каза още заместник главният прокурор.

Той обясни, че след като излязат мотивите по делото, ще стане ясно дали съдът е оправдал Иванчева и Петрова за получаване на подкуп и дали ги е осъдил само за искане на рушвет.

Според Гешев е манипулация да се твърди, че ключови доказателства по процеса са отпаднали: "Зад това седят определени политически сили, определени олигархични интереси - от рода на това, че експертизата е доказала, че не е писала тя в бележника и един куп други неща", каза той. По думите му не е изненада, че основният свидетел Петко Дюлгеров не е дал обяснения в съда, а че се е отказал от показанията си По думите му не е изненада, че основният свидетел Петко Дюлгеров не е дал обяснения в съда, а че се е отказал от показанията си.