Хиляди фенове поискаха създаване на “Ден на българския фолклор“
Секция: КУЛТУРА
17 Април 2019 11:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хиляди фенове поискаха създаване на  “Ден на българския фолклор“

/КРОСС/ В понеделник вечер, няколко хиляди почитатели на българският фолклор, които изпълниха зала 1 на НДК в очакване на спектакъла "Време за фолклор", за първи път имаха възможност и се подписаха в подкрепа за създаване на специален празник в негова чест. Утвърждаването на "ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯТ ФОЛКЛОР" е прекрасна идея на художественият ръководител, създател и продуцент на "Чинари" - Асен Павлов. Зад него застава и целият състав на ансамбъла, а в инициативният комитет са още проф. Дора Христова - дългогодишен диригент на "Мистерията на българските гласове", Стоян Янкулов - Стунджи, целият състав на "101 каба гайди" и проф. фоклорист - Румяна Цинцърска. Идеята за създаване на празник "ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯТ ФОЛКЛОР" бе обявена официално преди началото на спектакъла "Време за фолклор". В залата бяха оставени 22 специално подготвени книги за събиране на подписи в подкрепа на инициативата. Книгите бяха 22 на брой, защото предложената дата е 22 ЮНИ, когато е лятното слънцестоене. Вечерта бяха събрани няколко хиляди подписа.

Стана ясно, че Министърът на културата Боил Банов подкрепя инициативата, а зад нея застанаха още - Съюзът на артистите в България начело с Христо Мутафчиев, Гилдията на Атракционни и сценични изкуства с председател Иван Иванов, Национална секция на ЦИОФФ в България с председател Емил Павлов.
Съвсем скоро се очаква "ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯТ ФОЛКЛОР" от идея да се превърне в реалност. А до тогава пазителите на традицията - всички участници в спектакъла, показаха подобаващо, че тя е повече от жива и е в добри ръце! С майсторските си фолклорни изпълнения, с любовта към това, което правят, с прекрасното си настроение и емоция от сцената - ансамбъл "Чинари, "Мистерията на българските гласове", Стунджи и "101 каба гайди" ни убедиха напълно, че Българският фолклор напълно заслужава да има свой празник!